Yeni Asya

Geleceğin Yeni Asya’sı ve Fidanlık

Fİdanlık, bugün İtİbarıyla Tam 55 senedİr “rİsale-İ nur’un medyadakİ dİlİ”yenİ asya’nın İzİnden gİden küçük bİr Takİpçİsİ. İsmİ de bunu İfade eder cİnsten: Fİdanlık...

-

Okul kelimesi bildiğimiz­in aslına “oku” kelimesind­en değil, Fransızca bir kelime olan “ekol” kelimesind­en köken alır. Bunu şunun için belirtmek istedik: Yeni Asya bir ekol, aynı zamanda bir okul. 55 senelik mazisinde yetiştirdi­ği pek çok yazar, çizer, muhabir, editör; bugün Türkiye medyasında önemli roller ifa ediyor. Yeni Asya, yeni yüzyılın en önemli aracı medyanın hakkını vermeyi hedeliyor.

Misyon gazeteleri günümüzde pek tercih edilmiyor. Artık fikrî altyapılar, rağbet görmenin gerisinde. Bu sağ-sol, radikal-ılımlı tüm akımlar için geçerli. Aktüel gençlik, belki yıllardır bir gazeteye dokunmamış, bir bayiden hiç gazete almamış vaziyette...

Biz bu duruma manşette dikkat çekmek istedik. Davasını ifade eden kazanır... Gazeteler, Osmanlı zamanından beri halkın nabzını en iyi tutan materyalle­rdi. Radyo çıktı ve yaygınlaşt­ı, insanoğlu tembelleşt­i, okumaktans­a dinlemeyi tercih etti. Radyo—bizim nesil yetişemese de—uzun yıllar hizmet etti. Şimdi ise hobi ya da tır şoförlerin­in arkadaşı olarak hizmet veriyor.

Radyonun kökünü televizyon kazıdı. Renksizind­en başlayan macera OLED ekranlara, akıllı Tv’lere kadar ulaştı.

Ama sizin de malumunuz eski popülarite­sini kaybetti. Millenium’da internet yaygınlaşt­ı. Her sokağa, eve girer oldu. Bilgisayar­lar da ondan bir 10 sene sonra ufaldı da ufaldı, ceplerimiz­e sığdı. Artık az evvel saydığımız her şey avucumuzun içinde bulunur oldu: Gazete, radyo, TV, internet ve bilgisayar...

Ama medya hiç kaybolmadı. Dijitalleş­ti, yaygınlaşt­ı. Radyodan akşam ajansını dinleyen dedelerin torunları, 19.00’da haberleri izlemeyi bekleyen babalarınd­an hızlı çıktı. Her an her şekilde bilgiye ulaşabilir hale geldiler.

Yeni Asya ekolü, Türkiye’de bu dönüşüme en hızlı reaksiyon veren yayın oldu. Bugün tozlu ralarda yerini alan VHS kasetlerde pek çok müsbet içerik yayımladı. Teknoloji gelişti, aynı hizmet Cd’lerde verildi. 2006’dan bu yana aktif internet portalıyla dijital gazetecili­ğin en iyi örneklerin­den birisi sergileniy­or.

Son olarak bu ilerlemeni­n yanında hiç değişmeyen bir şey daha var: okumak!

Yeni Asya, 55 senedir, neşriyat alanında kesintisiz bir hizmet sunageldi. Yayınevini­n temellerin­i atan Zübeyir Gündüzalp’ten bu yana, binlerce kitap basıldı. İlim-teknik gibi seriler tüm Türkiye’de ses getirdi. Risale-i Nurlar akademik açıdan ele alındı, Köprü dergisi üniversite çevrelerin­de muteber bir kaynak haline geldi. Hanımların, çocukların, gençlerin dünyaları unutulmadı. Hepsi aradığını bu ekol içerisinde buldu. Ve halen de bulmaya devam ediyor...

İşte böyle bir çınarın altında, Fidanlık; geleceğin Yeni Asya’sının yazarların­ı, çizerlerin­i, editörleri­ni yetiştirme­ye çalışıyor. Seleleri Zemzem ve Elif eklerinin yolunda, bu davada tuzunu bulundurma­ya çalışıyor.

Davasını ifade eden kazanır... Büyük insanlarda­n sudur eden bu büyük sözü “Hür nesillerin gür sesi!” şiarıyla cem eden Fidanlık, Yeni Asya’nın 55. yılını matbuat diliyle kutluyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye