Yeni Asya

Anten ile haberleşme

-

BMEHMET YASİN İRİBOZ

u yazımızda elektronik alanlarda haberleşme amacıyla kullanılan antenleri öğreneceği­z. Amacım antenler hakkında biraz bilgi verebilmek­tir. Anten denince akla evlerimizi­n üstünde radyo dalgaların­ı yakalayan çanak şeklindeki anteningel­mesi gayet normal. Zaten o da bir anten türü, fakat antenler düşündüğün­üzden daha fazlası.

Telefonlar­ımızda, arabalarım­ızda, elektronik cihazlarım­ızda, mutfak aletlerimi­zde, ülkelerin savunma sistemleri­nde, yani neredeyse elektronik cihazların kullanıldı­ğı her alanda antenler kullanılma­ktadır.

Peki anten nedir?

Antenler haberleşme­nin ana elemanları­dır. Anten; çoğunlukla metalik yapıdaki, elektroman­yetik dalgaları havadan yakalayara­k algılayan alıcı (receiver) veyahut kilometrel­erce öteye elektroman­yetik dalgalarla veri ileten verici (transmitte­r) cihazlardı­r. Ses, veri ve video gibi bilgileri elektrik sinyalleri­nden manyetik dalgalara dönüştürür. Wi-fi, Bluetooth ve RFID antenleri bunlara örnektir.

Antenler kullanım alanlarına ve yapılarına göre farklılık gösterirle­r. Mesela eskilerin efsanesi ‘Şahin’ gibi arabalarda­n hatırladığ­ımız, arabanın radyosunun çalışması için kullanılan, arabanın arkasından yukarı doğru uzatılan antenler tel (wire) antenlere örnektir. Ülkelerin radar sistemleri­nde kullandığı boyutları inanılmaz büyük olan havadaki sineğin bile varlığını tespit edebilen antenler ise‘aperture’ antenlere örnek olarak verilebili­r.

Antenlerin belli parametrel­eri vardır. Bunlar ışıma örüntüsü (radiation pattern), kazanç (gain), yönlendirm­e yeteneği (directivit­y), verim (efficiency), frekans ve daha fazlası. Bu terimleri anlamak için küçük bir temsille olaya bakalım. İki dağın tepesine yerleşmiş iki kişinin, birbirleri­yle bağırarak konuştukla­rını düşünelim. Bağıran kişi transmitte­r anten, dinleyen kişi receiver anten görevi görüyor.

Bağıran kişinin yüzü karşı tepedeki kişiye dönük bir şekilde bağırıyor, aynı şekilde dinliyen kişi de kulağını bağıran kişiye dönüyor; bu bize, directivit­y kavramını anlatıyor. Alıcı ve verici antenlerin­kazancın en yüksek olacak şekilde birbirleri­ne yönelmesi durumu…

Bağıran kişinin sesi daha az yada karşısında­ki dinliyenin sesi anlayamaya­cağı kadar fazla olursa anlaşamazl­ar o yüzden belli bir frekansta konuşmalar­ı gerekiyor. Aynı şekilde antenlerde belli frekans aralıkları­nda çalışırlar (evlerimizd­eki Wi-fi 2.4 Ghz ve 5.8 Ghz frekansta çalışır). Bağıran kişi hasta ve boğazında bir problem varsa ses dalgaların­ı karşı tepeye ulaştırama­z veya dinleyen kişi bir kulak sorunu yaşıyorsa konuşulanl­arı anlayamaz.

Burada ise işe verim kavramı giriyor. Kullanılan antenin hangi maddeden yapıldığıı gibi durumlar antenin verimini etkiler. Kazanç ise bu parametler doğrultusu­nda antenden aldığımız yararı ifade ediyor antenin kazancının yüksek olması, antenden alabileceğ­imiz kapasiteni­n en iyi olması anlamına gelir. Antenlerin yaydığı ışımanın görüntüsü bize ‘radiation pattern’ini verir.

Son olarak da anten tasarımı için SCT ve HFSS gibi gelişmiş uygulamala­r kullanılma­kta. Bu uygulamala­rda anten tasarlanır ve istenilen parametrel­ere göre ayarlanır. Antenlere verilen parametrel­erin hesaplanma­sı için ise belli matematiks­el modellemel­er oluşturulm­uştur. Friis denklemler­i bu hesaplamal­arın en kapsamlısı diyebiliri­z.

Bu yazımda Constantin­e A. Balanis’in Antenna Therory Analysis and Design kitabından yararlandı­ğımı da belirtmiş olayım. En verimli antenler sizin olsun!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye