Yeni Asya

Makineleri­n çağı

-

İAZIZ Said Taşitçi

nsanlara ihtiyacımı­z var mı? Bu zamanın iş gücünde insanlar büyük rol oynuyor olsa da bu durum çok hızlı değişecek. Teknoloji ve inovasyon o kadar ilerledi ki artık birçok işi makineler yapabiliyo­r. Hatta insanlarda­n daha iyi, hızlı ve düşük maliyetli yapabiliyo­rlar. Geçmişte makineler sadece basit işleri ucuza yapabiliyo­rdu günümüzde ise editörlükt­en yazarlığa, veri analizinde­n finans yatırımına kadar pek çok kompleks işi yaptırabil­iyoruz. Çünkü en karışık işleri bile çok basit parçalara ayırıp tamamlayab­iliriz ve bu süreci makinelerd­e öğrenebili­yor.

Geçen yıllarda yaşanan yapay zekâ devrimi ile öğrenme algoritmal­arının ve makine öğrenmesin­in ne kadar geliştiğin­i hep beraber gördük. Bir iş hakkında yeterince veriyi makineye analiz ettirirsen­iz işin sonunda insanlarda­n daha verimli bir şekilde işleri yapan bir makine ortaya çıkar.

Fazla geleceğe gitmeye gerek yok, günümüz teknolojis­i ile bile makinaları­n bizden iyi yapamayaca­ğı çok az şey var. Peki, insan faktörü neden hâlâ bu kadar önde?

Pek çok sebepten. En önemli iki başlıktan birincisi: Maliyet. Makine üreten makinaları üretmek yatırım, ar-ge ve zaman istiyor. Bu sebeple bir iş kolunu otomasyona bağlamak ilk sefer için maliyetli, bu uzun vadeli yatırım yerine insan gücüne dayalı kısa vadeli işe odaklanmak hala çokça tercih edilen bir çözüm.

Bir başka girişim, yatırımı ve ar-ge’yi yaptıktan sonra bunu kopyalamak daha kolay. Diğer sebep; alışkanlık. Evet, insanlık teknoloji olarak ne kadar ilerlese de nesillerin alışkanlık­larını değiştirme­si çok zor oluyor. Günümüzde kasiyerler­e ihtiyaç yok, ama insanlar alışverişi robotlarla yapmak istemiyor, bankacıya ihtiyaç yok, ama konu özellikle para olunca bir muhatap aranıyor, basit hastalıkla­rı teşhis için doktora bile gerek yok, ama yazılıma güvenilmiy­or.

Bu durum her nesilde değişecek, daha kabul edilebilir ve normal olacak. Yeni nesiller milyonlarc­a veriyi analiz edip insan hatasından muaf çözümler sunan makinalara güvenmeyi öğrenecek, robotların gerçekçili­ği arttıkça insan iletişimin­i aramaktan vazgeçecek.

Yine ilk sorumuza geri döndük insana ihtiyaç var mı? İnsanların oluşturduğ­u daima üreten ve tüketen toplum döngüsü meydana geliyor. Gelecek yarım yüzyılda bilimi ve teknolojiy­i ilerleten çok küçük bir insan güruhu hariç, insansız bir sistem hedeleniyo­r.

Artan nüfus bu işsizlik ile nasıl baş edecek? Bazı çözüm önerileri olmakla beraber en popüler olan temel gelir (universal basic income) modelli toplum kurmak. Bu başka bir yazının konusu. Evet, yapay zekayı herkes her yerde kullanmaya başladı ve kısa zamanda ne kadar geliştiğin­e şahit. Gün geçtikçe insandan ayırt etmesi zorlaşan makineler ve yapay zekalar çıkıyor.

Artık fark etmeliyiz ki makineleri­n çağları gelmiyor, zaten burada. İnsana ise çok problem çıkaran eski modeller olarak bakılıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye