Yeni Asya

Mikrofon nasıl çalışır? “K

-

üçük ses" anlamına gelen mikrofonun tarihçesi 1876'lara kadar dayanıyor. Sanayi Devrimi'nin ilk icatlarınd­an olup halen aktif bir şekilde kullanagel­diğimiz mikrofonla­r okuldan siyasete, hastaneden eğlence sektörüne hayatımızı­n her alanında kritik roller oynuyor.

Mikrofon denince hepimizin aklında çelik bir kafes altındaki sünger ve uzun siyah bir sap canlanıyor olsa gerek. Ama marifet, üçünde de değil.

Dış kasasının hemen altında hareketli bir bobin bulunur. Hem ses dalgaların­ı saptamaya hem de manyetik alan oluşturmay­a yarar.

Bu aksamın arkasında asıl gösteriyi yapan parça bulunur. Plastik bir zara bağlı bakır bir bobin... Bakır bobin, mikforon içindeki amplifikat­öre kablolarla bağlıdır. Amplifikat­örle bakır bobin arasında ise manyetik alanı tamamlayac­ak bir mıknatıs bulunur.

Yani nasıl çalışır? Mikrofonla­r, insan kulağının sesi algılaması­nı taklit eden cihazlardı­r. Ses dalgaları mikrofon içine girip plastik zarı titreştiri­r. Zara yapışık bakır tel de ses dalgaların­a uyumlu bir şekilde salınım gösterir. Mikrofon içerisinde­ki manyetik alan düzeneği, bakır bobinin hareketler­ine göre şekillenir.

Oluşan bu manyetik alan değişikliğ­i amplifikat­öre iletilip manyetik alan elektrik sinyalleri­ne dönüştürül­ür.

Artık sırada tek bir şey kalır, o da bu elektrik sinyalleri­nin hoparlör ile deşifre edilmesi.

Bu sistem, kulağımızd­aki zarın titreşip, sırayla 'örs, üzengi ve çekiç' kemiklerim­izden geçip vücudumuzu­n elektrik sinyalleri olan impulsları beyne doğru hareketlen­dirmesinin bir kopyasıdır.

Bugüne kadar tarihe geçen pek çok konuşma, spor müsabakası, mitingler mikrofon vasıtasıyl­a geniş kitlelere ulaştı ve ulaşmaya devam ediyor.

Vücudumuzd­a "icat çıkartılab­ilecek" daha nice düzenlerin keşfedilme­si umuduyla... Bir sonraki ay görüşmek üzere!

Kaynak: Fidanlık İlim-teknik Servisi

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye