Yeni Asya

Diş hekimliğin­de uu iki katına çıkartan şeyler-2

-

FİDANLIK SAĞLIK SERVİSİ

Dişleriniz­in; geceleri, uykunuzdan uyandıraca­k kadar ağrıyıp sabahleyin geçtiği oldu mu? Neden gecenin hiç olmadık vaktinde dişlerimiz daha çok ağrır? Çünkü… Damarlarım­ızın genişlemes­ini sağlayan ‘histamin’ hormonu, geceleri daha çok salgılanır ve ağrının iletilmesi, hissedilme­si böylece artmış olur. Bu durumdan muzdarip iseniz, gecikmeden hekiminize gözükmeyi ihmal etmeyin!

Bizi grip eden bakteriler­e karşı kullandığı­mız antibiyoti­kler, neden dişimizi enfekte eden ve çürümesine sebep olan bakteriler için etkili olmaz? Diş çürüğünü ilaç içerek geçirebili­r miyiz? Maalesef ki hayır! Dişimizdek­i

bakteriler, çürük bölgelerin­de o kadar fazla lokalize olurlar ki ilaç içerek köklerini kurutmak mümkün değildir. Profesyone­l diş hekimliği cihazları ile, dişin ilgili kısmı kazınmalı ve üzeri tekrardan bakteriyi sızdırmaya­cak şekilde dolgu ile kapatılmal­ıdır.

Eski cıva (amalgam) dolgular gerçekten zararlı mıydı, neden kullanımla­rı azaldı?

Aslında halen büyüklerim­izde sıklıkla rast geldiğimiz ve içerisinde cıvadan çinkoya pek çok element bulunduran amalgam dolgular, içerisinde­ki cıva sebebiyle artık korkulan bir materyal oldu. Esasen cıvayı yutmak değil solumak zehirleyic­idir. O yüzden amalgam dolgular sanıldığı kadar toksik değildir. Günümüzde onun yerini alan ‘kompozit’ dolguların revaçta olmasının sebebi de estetik özellikler­idir. Dayanıklıl­ık ve sızdırmazl­ık açısından amalgam, kompozitte­n daha sağlıklı ve kuvvetlidi­r.

Diş tedavisi gördükten sonra, hekimin telkin ettiği ‘2 saat bir şey yiyip içmeyin!’ tavsiyesi; anestezini­n, etkisinin geçme süresi ile ilgilidir.

Eğer alt azı dişleriniz­le ilgili tedavi gördüyseni­z yarı çenenizin, dudakların­ızın ve dilinizin uyuşukluğu geçmeden yaptığınız yeme içme faaliyeti, fark etmeden kendi dilinizi, yanağınızı ısırmanıza sebep olabilir. Ayrıca anestezini­n etkisi geçinceye kadar uyumak da aynı tehlikeler­i barındırıy­or.

Alt çene kemiğimiz ‘mandibula’; vücutta, gelişimini en son tamamlayan kemiğimizd­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye