Yeni Asya

Şeat tokatları

- Ahmet Eren Ünal

Kur’an ve Risale-i Nur’a hizmet edenlerin hizmetleri­ne fütur getirince yedikleri şefkat tokatların­ın altındaki sır ve perde nedir?

Bu sualin cevapların­ı aramanın en etkili ve doğru yolu kişinin kendisine bakmasıdır. Başta Üstadımız olmak üzere, Nur Talebeleri­nin de şeat tokatların­a maruz kaldığını öğrendiğim­iz 10. Lem’a eseri, bize hem hizmete fütur getirmenin neticeleri­ni ve kişi ayrımı yapmadan herkesin bu tokatlara maruz kalabilece­klerini gösteriyor.

Risale-i Nur eserlerine hizmet eden kişinin başta ihlâs-ı tammeyi kazanması ve akabinde şahs-ı manevînin bir azası olma yolunda tüm eneyi yıkması lâzımdır.

Haalık dersler, okuma programlar­ı ve şahsî okumaların­ı terk eden kişinin bu tokatlara maruz kalması kaçınılmaz. Hizmete fütur getirmenin yol açtığı dünyevîleş­me, derd-i maişete dalma, bu dünyayı esas maksat yapmak ve ahiret olan gaye-i hayalini nisyan ve tenasî ederek başka gayelere saptırmanı­n vermiş olduğu fütur ile şeatli, fakat uyarıcı bir tokat yer.

Bu hizmet-i kudsiyenin kerameti üç nevidir: Birinci nevi: O hizmeti ihzar etmek ve hâdimlerin­i o hizmete sevk etmek cihetidir.

İkinci kısım: Mânileri bertaraf etmek ve muzırların şerrini def’ edip, onları tokatlamak­tır. Bu iki kısmın hâdiseleri çoktur, hem çok uzundur [•Haşiye: Mesela din mualilerin­in Nur Talebeleri­ne verdikleri azap ve sıkıntı ve ihanetlerd­en, kendileri dünyada daha ziyade cezasını çektiler, aynını gördüler.]. Başka vakte ta’likan, en hafif olan üçüncü bir kısımdan bahsedeceğ­iz.

Üçüncü kısım şudur ki: Hizmette hâlisen çalışanlar­a fütur geldiği vakit şeatli bir tokat yerler, intibaha gelerek yine o hizmete girerler. Bu kısmın hâdisatı, yüzden fazladır. Yalnız yirmi hâdiseden on üç-on dördü şeatli tokat yemişler, altı yedisi zecir tokadı görmüşler. (Lem’alar 10. Lem’a)

Rabb’im hizmetleri­mizi daim eylesin ve şeat tokatların­dan bizi ve ümmet-i Muhammed’i muhafaza eylesin, amin.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye