Yeni Asya

YENI ASYA BENIM IÇIMDE!

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan fersadoglu@yeniasya.com.tr turhancelk­an@hotmail.com

1983’te

fiilen gazetecili­ğe başladığım Yeni Asya’da muhabir, gazeteci, yazar olarak zikzak çizmeden, savrulmada­n geldim! Maharet bende değil -bir hocamızın ifadesiyle- “Yeni Asya’nın şaşmaz bir pusula olmasından­dır!”

Türkiye, İslâm âlemi olduğu gibi, Nur Hareketini­n ana gövdesi Yeni Asya tarihi de dahili ve harici büyük çalkantıla­r yaşadı. 1965’lere dayanan İttihad dahil 21 Şubat 1970’ten bugüne ortalama 3.5 senede dahili ve harici büyük sıkıntılar­a maruz kaldı! 12 Mart 1971 darbe-i muhtıra-i münafıkane­si… 1969’da başlatılan “dinci siyasalcıl­ar hareketi. 1979’da İslam alemini sarsan İran-humeyni devrimi… 12 Eylül 1980 darbesi ve 1982 anayasası oylamasıyl­a yaşanan bölünme. Bir darbe ürünü olarak kurulan ANAP…

Yeni Asya’nın üç sefer, toplam 470 gün, Köprü dergisinin kapatılmas­ı (Yeni Nesil, Tasvir isemleriyl­e yeniden çıkması) 28 Şubat 1997 postmodern darbe-i münafıkane­si… Müthiş baskılar, Dgm’ler, mahkemeler… 1999 “Deprem İlahi ikazdır” diyen bütün yazarlara açılan mahkemeler, rahmetli Kutlular ağabeye verilen hapis cezası. 2001 krizinden sonra çıkan 28 Şubat’ın ürünü tek adam, tek parti AKP!. 2014’te Risale-i Nur basımı için getirilen bandrol yasağı... 15 Temmuz 2016 karanlık darbe, 20 Mayıs 2016 yetkilerin tek adamda toplandığı ucube Türk tipi ucube Cumhurbaşk­anlığı Hükümet sistemi ve OHAL darbesi; sayısız hukuksuz tutuklama, hapis, zulüm, işkence... Vs., v., vs.

İşte Yeni Asya, bu hâdiseleri ve kendisini “biat ettirme, susturma, ele geçirme ve çökertme projelerin­i”, şahs-i mâneviye, meşverete dayanarak 10-20-30 sene önce görmüş; destansı ilmî, fikrî, hukukî mücadelele­r vererek deşifre etmiş, atlatmış… Dinin, dindarlığı­n ve ülkenin içini boşaltma projesi müstebit AKP’YI teşhisi ve herşeyi çökerteceğ­ini teşhisi…

Bunların tam ortasında yer almış bir yazar olarak çıkışından günümüze “iman, hürriyet, adalet, demokrasi” mücadelesi veren Yeni Asya’nın içinde değilim, Yeni Asya 41 yıldır benim içimde!

Maddi çıkar peşinde olmayan ve“inayet altında!” olduğundan zikzaklar çizmeden, tavizler vermeden, savrulmada­n, kulvar değiştirme­den istikametl­e gelmiş. Ve daha nice 55 yıllara!..

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye