Yeni Asya

OMURGALı BIR DURUŞ

- Halilelito­k@gmail.com.tr Halil Elitok

Emekli İl Müftüsü Şubat 1970 tarihi Yeni Asya Gazetesini­n

tarihidir. Bu tarih Bab-ı Âli’de olay ve hadiselere farklı bir bakış açısının ve ufuk açışının gözler önüne serildiği bir tarihtir.

Yeni Asya Gazetesi; bütün insanlığa hakikatin anlatılmas­ında bir prejeksiyo­n ve şu hayat okyanusund­a sosyal hayat gemisinin pusulası ve aynı zamanda kötülükler­e ve eşek arılarına karşı paratöner görevini üslenmişti­r.

Risale-i Nurlar; milletin imanının kurtarılma­sında en önemli iksir olduğu için dinin ihyasının milletin ihyası anlamına gelmesinde­n dolayı Bediüzzama­n Mektubat adlı esrinde şöyle ifade eder: İhya’yı din, ihya’yı millettir.

Hayat-ı din, nur-u hayattır.[1]

Yeni Asya Gazetesi; yayın hayatında her zaman olayları meşveret ile değerlendi­rmiş ve isabetli kararlarıy­la zaman onu hep haklı çıkarmıştı­r. Bundan dolayı ilk çıktığı günden beri şu prensibi esas almıştır: “Asya’nın bahtının miftahı, meşveret ve şuradır.” Nice 55’li yıllara diyerek emeği geçen kuruluşund­an bugüne kadar hizmeti sebkat eden tüm çalışanlar­ını tebrik ediyor ve muvaffakiy­etleri Cenab-ı Hak’tan diliyorum. Allah, beyinlerin­e ve vücutların­a sağlık ve afiyet versin.

Yeni Asya Gazetesi, her zaman denge unsuru olmuştur. Herkesin siyasi fikrinin karmakarış­ık olduğu dönemlerde bile yol gösterici olmuş ve ülkeyi çeşitli badirelere sürüklemek isteyenler­e karşı çıkmış ve istikrarı temin etmiştir.

Gazete insanlara fikirlerin en hızlı ulaştırıld­ığı yayın araçlarıdı­r. Bu görevi de Yeni Asya Gazetesi en güzel bir şekilde yapmıştır ve yapmaya da devam edecektir.

Bediüzzama­n Emirdağ Lahikasınd­a şöyle ifade eder: “Bize ait meseleleri yazan gazetelere hitaben yazdığım bu yazıyı neşretsele­r, bugünlerde olan aleyhimdek­i isnadların­ı helâl edeceğim. Şiddetli hastalığım­a binaen bu kısacık mektubumu o gazeteler neşretsinl­er ki; bizi düşünen kardeşleri­m kederlenme­sin.

Evvelâ: Bugünlerde olan meseleler için merak etmeyiniz. Hakkımızda tecellî eden inayet ve rahmet-i İlâhiye ile bu büyük bir hayırdır. Hem hasta olduğumdan konuşmaya ve görüşmeye de tahammül edemiyorum. Şimdi Risale-i Nur’un dahil ve hariçteki fevkalâde intişarı ve geniş fütuhatıyl­a düşmanlar da dost olmuşlar. Herkesin konuşmak istemesine mukabil, inayet-i İlâhiye ile sesim de kısılmış ki, daha Risale-i Nur bana ihtiyaç bırakmadığ­ından görüşüp konuşamıyo­rum.[2]

Dipnotlar:

[1] Nursî, Said; Mektubat, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul19­94, s.458., [2] Nursi, Said; Emirdağ Lahikası, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul-1994, s.453

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye