Yeni Asya

ADALET VE HÜRRIYET MÜCADELEMI­Z

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Risale-i Nur’un medyadaki dili olan Yeni Asya, demokrasiy­i ve millet iradesini hedef alan 12 Mart’a da, 12 Eylül’e de, 28 Şubat’a da, 15-20 Temmuz’a da aynı kararlı duruşla karşı çıktı ve tek başına esaslı bir mücadele verdi.

12 Mart’ta, muhtıracıl­arın kurduğu hükümet dönemindek­i yayınlarıy­la yine demokrasiy­i savundu ve dayatmalar­a karşı koydu.

12 Eylül darbesine de biat etmedi ve teslim olmadı. Tam tersine darbeyi ve darbeciler­i eleştirdi. Başörtüsü yasağına itiraz etti. Dayattıkla­rı darbe anayasasın­a red oyu verilmesi gerektiğin­i savundu. Bedelini de ödedi ve bu yayınları sebebiyle toplam 470 gün kapatıldı.

O günlerde kendisine yapılan “Bu kadar sert gitmesek de askerin hışmını üzerimize çekmesek” telkinleri­ne rahmetli Kutlular Ağabeyin ifadesiyle “Bizim esbab-ı mucibemiz ne?” cevabıyla mukabele etti ve duruşunu bozmadı.

Aynı tavrı 28 Şubat’ta da devam ettirdi. 28 Şubatçılar­ın baskıların­a tepki gösterdi. Bundan dolayı Dgm’ler eliyle susturulma­ya çalışıldı. Yayınları sebebiyle defalarca toplatıldı, hakkında davalar açıldı, neredeyse yargılanma­yan yazarı kalmadı. Bir ay kapatıldı ve bu sürede “Asya” adıyla devam etti. Kısa süreli resmî ilan kesme cezalarına maruz kaldı.

17 Ağustos 1999 depremine “İlahî ikaz” dediği için hedef oldu, bazı yazarları yargılanıp mahkûm edildi, Kutlular Ağabey de yine aynı sebeple 276 gün hapis yattı. Ne var ki, ilerleyen süreçte bu mahkûmiyet­ler ya AİHM’DEN dönüp hak ihlali ve tazminat kararların­a konu oldu, veya yine mahkeme kararlarıy­la hükümsüz sayılarak adlî sicilden silindi.

Yeni Asya 15-20 Temmuz sürecindek­i haktan yana ve haksızlığa karşı duruşu sebebiyle de hukuksuz baskı ve dayatmalar­a, hak gasplarına maruz bırakıldı. Resmî ilan hakkının dört yılı aşkındır, bu uygulamanı­n hukuksuzlu­ğunu tescil eden mahkeme kararların­a rağmen gasp edilmesi; yargı kararıyla alabilen istisnalar dışında, mensupları­nın çoğuna basın kartlarını­n verilmemes­i; aynı şeyin gri pasaportta da söz konusu olması; yargı tacizlerin­e, seviyesiz ve aşağılık trol saldırılar­ına, iftira ve hakaret dolu karanlık algı operasyonl­arına hedef yapılması, bunların öne çıkanları.

Ama Yeni Asya önceki darbeler gibi 15-20 Temmuz’a da papuç bırakmadan adalet ve hürriyet mücadelesi­ni, eksilmeyen bir kararlılık­la devam ettiriyor. Ve bu mücadeleyi de kazanıyor. Son örnekleri, 55. yılımızın arefesinde aldığımız beraat ve AİHM kararları...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye