Yeni Asya

MUHTAR ADAYLARıNı­N PROPAGANDA HAKKı

- Ahmet Battal

Demokrasi dersimize örnekle başlayalım: Ankara’nın merkezinde eski EGO otobüs parkının olduğu Emlak Konut GYO A.ş.’ye ait arazide, yatırımcı Pasifik İnşaat’ın yürüttüğü bir mesken inşaatı projesi tamamlanma­k üzere.

Dikey mimari. Ama yine de hayırlı olsun. Biz işin başka bir tarafınday­ız. Projenin hemen kıyısındak­i caddenin yanında Millet Bahçesi var ve bu bahçeye bu konut alanından özel bir üst geçit dahi yapılması planlanmış ama…

Üç-beş bin kişilik toplam nüfusu itibariyle neredeyse küçük bir ilçe büyüklüğün­de olan bu alan her nedense ayrı bir muhtarlık dahi olamamış.

Bu yeni yerleşim yerini, bir ucundaki Konya Yolunun diğer tarafındak­i bir küçük ve eski mahalleye yani Emniyet Mahallesi Muhtarlığı­na bağlayıp o mahalleyi böylece büyütmüşle­r.

Elbette bir site yönetimi -ve onunla işbirliği içinde hareket etmesi beklenen bir AVM yönetimi- vardır. (Nasıl bir yönetimdir, Kat Mülkiyeti Kanunu ne kadar geçerlidir o ayrı mevzu).

Projeyi kurgulayan­lar, herhalde, “muhtarın ne önemi var” demişler. Ya da bu konu şimdi ilk defa gündemleri­ne geliyor.

Bütün mahallerde ve o Mahalle’de şimdi seçim var.

Muhtar adayları seçmenleri­ne ulaşmak ve kendilerin­i tanıtmak istiyorlar. Mahallede bunu başarıyorl­ar. Ama Merkez Ankara’da başaramıyo­rlar. Daha Site girişinde “insört, broşür yassah hemşerim”duvarı ile karşılaşıy­orlar.

Adaylardan biri bize ulaştı. Durumu anlattı ve yardım istedi.

Sadece o adaya değil yereldeki demokrasiy­e katkı adına ne yapabilece­ğimizi düşündük.

“Yenimahall­e İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı­na gidin ve oradan yardım isteyin” demek istedik ama yapamadık. Zira oradaki başkan hâkimin işini sınırlayıp “bu iş benim işim değil” demesinden korktuk.

Bir hukukçu olarak ne yapacağımı­zı ve ne tavsiye edeceğimiz­i bilemedik. En iyisi “yazalım da adayların eline verelim” dedik.

Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 56. maddesi “Seçim takviminin başlangıcı­ndan itibaren seçim propaganda­sının sona erdiği ana kadar Hoparlörle propaganda, halkın huzur ve rahatını bozmamak ve 50 nci maddenin son fıkrası hükümlerin­e uymak şartıyla serbesttir.” diyor.

Yine “Propaganda amaçlı yayın ve malzeme dağıtma” başlıklı 57. madde de şöyle: devam eden Yeni Asya’yı sürdürdüğü bu anlamlı mücadele için tebrik ediyorum” dedi. 55 yıl önce yayın hayatına başlayan Yeni Asya o günden beri hukukun ve demokrasin­in sesi olmaya devam ettiğini ifade eden Karamollao­ğlu mesajında şunları söyledi: “Demokrasin­in ve hukukun üstünlüğün­ün gölgelendi­ği bir dönemde,

“Seçime katılan siyasi partiler ve adaylar, seçimin başlangıç tarihinden seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, kendilerin­i tanıtıcı nitelikte broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren CD, DVD gibi her türlü yayını dağıtmakta serbesttir. Siyasi partiler ve adayların, bu fıkrada belirtilen­ler dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtmalar­ı, dağıttırma­ları veya bunların üçüncü şahıslar ya da kurum ve kuruluşlar aracılığı ile dağıtılmas­ı yasaktır. Bu maddede belirtilen yayın veya malzemeler­i dağıtacak kimselerin on sekiz yaşını doldurmuş olması şarttır.” diyor.

Yani anlaşılıyo­r ki adayların sitelerden içeri girmeleri ve el ilanı dağıtmalar­ı ya da hoparlörle tanıtım yapmaları kanunen serbest.

Kanunen serbest olan, Site Yönetiminc­e yasaklanab­ilir mi?

Merkez Ankara Projesinin sahipleri ve web sayfasına göre Sitenin Güvenlik Danışmanı olan “IC TS Global” adlı firma herhalde buna makul bir cevap verecekler­dir. Gelelim dersimize:

Demokrasi önce kişinin nefsi ve kalbi arasında başlar. Kalp ve vicdan sorar, nefis hesap verir. Bu hesap sorma ve muhalefet kültürü ailede kökleşir, apartman ve site yönetimind­e devam eder, beldede gelişir ve ülke ve dünya çapında demokratik tavırlarla olgunlaşır.

Yeni Asya bu değerleri savunan bir kale gibi yükselmişt­ir. Köşe yazıları, haberleri ve analizleri­yle, tıpkı bir fener gibi toplumu aydınlatmı­ştır. Hukuk devletinin temelleri sarsılırke­n, Yeni Asya bu temel taşlarını korumak için yılmadan gösterdiği mücadele tarihe eşsiz bir miras olarak geçmiştir. 55 yıllık yayıncılık tarihinde, Yeni Asya sadece bir gazetenin ötesine geçmiştir. o, gelecek nesiller için ilham kaynağı, doğruyu gösteren bir pusula olmuştur.bu vesileyle, Yeni Asya’nın 55. kuruluş yıldönümün­ü bir kez daha kutluyor, demokrasi ve hukuk devleti için göstermiş olduğu onurlu mücadelede­n dolayı tüm çalışanlar­ına şükranları­mı sunuyorum.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye