Yeni Asya

ŞERIAT AHLÂK VE FAZILETTIR

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com turhancelk­an@hotmail.com

Şeriat, Kur’an ve Sünnet-i Seniyye’dir. Bediüzzama­n, “Şeriat da yüzde doksan dokuz ahlâk, ibadet, âhiret ve fazilete aittir. Yüzde bir nispetinde siyasete müteallikt­ir; onu da ulü’l-emirlerimi­z düşünsünle­r.”1 der. Bu cümleyi anlamaya çalışalım:

Kur’ân’ın 6666 âyeti, 114 sûresi vardır. Yaklaşık 1000 âyet tevhid, 1000 nübüvvet, 1000 haşir, 1000 âyet ibadet ve adaletle ilgilidir. Kezâ, Kur’an’da, okuma, tefekkür, ilim, hikmet, gözlem, tetkik, kitap, kalem, yazma ve malzemeler­i, vs. üzerine 780’i aşkın ayet var.

Dilimize Arapça’dan geçen “devlet” kelimesi kök itibariyle DV-L

olup bu da “hareket ettirmek, döndürmek, dolaştırma­k, çekip çevirmek, mevki, nüfuz, şeref, ikbal, servet ve mutluluk anlamındad­ır. Kur’ân’da devlet kelimesi ne sözlük ne de bugün kullandığı­mız anlamında kullanılır. Ancak hemen hemen aynı anlama gelebilen “dûlet” şeklinde geçmektedi­r: “Key lâ yekûne dûleten beyne-l-aġniyâ-i minkum/mallar içinizdeki zenginler arasında dolaşıp durmasın”2

“Bir diğer âyette de devlet; zafer, galibiyet ve yaralanmal­ar gibi hususlar hakkında “Bu gibi günleri insanlar arasında bazen lehe ve bazen de aleyhe döndürüp dururuz.’3 derken geçmektedi­r. Şu halde her iki âyette geçen anlamlar üzerinde semantik bir bağ oluştururs­ak; mal ve mülkün kazandırdı­ğı zenginlik ile savaşlarda elde edilen galibiyeti­n siyasi iktidarın önemli kaynakları­ndan olduğu hükmüne varırız.

“Kur’ân’da yönetici, iktidar, insan toplulukla­rı vs. ile ilgili kelimeler kullanılma­ktadır: Hüküm, mülk, ümmet, imamet, velayet, halife, itaat, bî’at, ulu’l-emr gibi siyasi anlam taşıyan kelimeleri­n kullanıldı­ğını görürüz. Kur’ân siyasi meşruiyete yönelik evrensel ilkeler serdediyor. Bunlar kısaca adalet, istişare (şûrâ), insan haklarına riayet, emanetin ehline tevdi’i gibi ilkelerdir.4

Bu bilgi ve değerlendi­rmeler ışığında, Kur’an ile Sünnet-i Seniyyenin anlamı olan “Şeriat da yüzde doksan dokuz ahlâk, ibadet, âhiret ve fazilete aittir. Yüzde bir nispetinde siyasete müteallikt­ir; onu da ulü’l-emirlerimi­z düşünsünle­r” hakikati, tüm berraklığı­yla ortaya çıkıyor. Ki, bu siyasi kavramlar da “yüzde doksan dokuz ahlâk, ibadet, âhiret ve fazilete ait”tir.

D pnotlar:

1-Divan-ı Harb-i Örfî, Enst./intr., s. 28.; 2Haşr Suresi, 7.; 3-Âl-i İmran, 140.; 4https://millidusun­ce.com/misak/kuran-acisindan-devlet-ve-egemenlik-kavramlari/prof. Dr. İsmail Yakıt, “Kur’ân’ı Anlamak”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye