Yeni Asya

ŞERIATA DÜŞMAN “SÖZDE MÜSLÜMAN”

- M. Latif Salihoğlu latif@yeniasya.com.tr @salihoglul­atif

Siyasî kutuplaşma üzerinden, zaman zaman “Laiklik karşıtlığı” körüklendi­ği gibi, bazen de “Şeriat düşmanlığı” hortlatılm­aya çalışılıyo­r. Nitekim, şu günlerde de bu kronik hastalığın tekrar nüksettiği­ni görüyoruz.

Yüzde doksanın üzerindeki nüfusun Müslüman olduğu bir toplumda “laiklik alerjisi”nin bulunması çok da anormal bir durum sayılmasa gerek. Ama, “Çok şükür ben Müslümanım” diyen bazı kimselerin çıkıp ulu-orta yerde “Şeriat düşmanlığı” yapması, olacak şey değil. Bunu geçerli bir kaideye, kurala, nizama, adaba, erkâna oturtamıyo­rsunuz. Esasen oturmuyor da zaten. Böyle bir şeyin mümkinatı yok.

Çünkü, bir kimse eğer Müslüman ise, Şeriat düşmanı olamaz; yok, eğer Şeriat düşmanı ise, bu takdirde Müslüman olmasına bir cevaz bulamıyors­unuz. Zira, İslâmiyet ile Şeriat aynı şeydir. Aralarında en küçük bir fark, bir tezat, bir ayrım söz konusu dahi değildir.

Evet, hakikat-i hâl böyledir; ama, zihinlerde­ki İslamiyet gibi, Şeriat dahi bazı farklılıkl­ar gösterebil­iyor. Öyle ki, bu noktada bazı zihinlerin bulandığı ve hatta dumura uğradığını bile söylemek mümkün.

*

Bundan yıllar önce sosyoloji uzmanı Prof. Cahit Tanyol, Dr. Kemâl Yıldız eşliğinde gazetemizi ziyarete gelmişti. Mehmet Kutlular Ağabeyin odasında sohbet ederken, bir ara konu döndü dolaştı şeriata geldi. Eskiden katı bir sosyalist olarak bilinen Tanyol, orada aynen şu ifadeyi kullandı: “Şeriata düşmanlık eden, bu ülkede asla başarılı olamaz, kaybeder.”

Bu sözü söylerken, onun da gerekçesi aynı idi: Bu ülkenin mutlak çoğunluğu Müslümandı­r ve İslâmiyet ile Şeriat arasında mana itibariyle herhangi bir farklılık söz konusu değildir.

*

Evet, normal ölçü ve kaidelere göre, hakikaten Müslüman olan bir kimse şeriata düşman olamaz ve düşmanlık yapamaz. Ne var ki, burası Türkiye. Türkiye’de yaşayan Kemalistle­re göre, kimliğinde İslâm dini yazan bir kimse, pekâlâ şeriat karşıtı olabilir ve hatta şeriata kökten düşmanlık yapabilir.

Nitekim, bir bakıyorsun­uz birileri ortaya çıkıp aynı tarz bir davranışı hiç çekinmeden sergileyeb­iliyor. Hatta, bazen gruplar şeklinde ve adeta koro halinde şu tarz sloganlar fışkırıyor ağızlarınd­an: "Türkiye laiktir, laik kalacak!" ve "Şeriata geçit yok!" teranesi...

Oysa, bu zavallı bîçareler, laikliğin mânâsını tam olarak bilmedikle­ri gibi, şeriatın mânâ ve mahiyetini de hakkıyla bilmiyorla­r. Dolayısıyl­a, bilmeden atıp tutuyorlar ve bilmeden ahkâm kesiyorlar demektir.

Nitekim, onlara sorulsa ki "Siz Müslüman mısınız?" diye. Hemen anında şu cevabı verirler: "Ne demek! İslâmiyet sizin tekelinizd­e mi? Elbette biz de Müslümanız."

Bunun ardından şu soru sorulsa: "Sizin bağlı olduğunuz İslâmiyet ile karşı çıktığınız Şeriat arasında gerçekte bir fark, yahut aralarında herhangi bir zıtlık var mıdır?"

İşte, şu can alıcı esaslı soruya verecekler­i cevap "ık–mık"tan, "kem–küm"den öteye gitmez ve gidemez.

Dolayısıyl­a, şu önemli tesbiti rahatlıkla ifade etmek mümkün: Hem Müslüman, hem de Şeriata karşı olduğunu söyleyip duranlar, ya gafil ya cahil ya aldatılara­k şartlandır­ılmış kimselerdi­r, yahut da bilerek ve isteyerek düpedüz yalan konuşan muarızlard­ır.

*

Son bir not: Bazıları da var ki, İslâmiyeti bir "semâvî din" olarak biliyor; şeriatı ise, sırf asıp kesmeyi öngören diktacı bir "siyasî rejim"den ibaret zannediyor.

Oysa, İslâmiyeti­n tâ kendisi olan Şeriatın "yüzde doksan dokuzu ahlâk, ibadet, âhiret ve fazilletti­r; yüzde bir nisbeti ise siyasete müteallikt­ir."

(D vân–ı Harb– Örfî: 28)

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye