Yeni Asya

MACARISTAN’DA ÖYLE, TÜRKIYE’DE BÖYLE

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Macaristan’da otoriter politikala­rı sebebiyle eleştirile­re hedef olan Başbakan Viktor Orban’ın iktidarı, en iddialı olduğu konulardan birinde beklemediğ­i bir krizle karşı karşıya kaldı.

Orban beş çocuk babası ve altı torun dedesi bir aile reisi olarak çocuk tacizlerin­e asla tahammülü olmadığını söylerken, Cumhurbaşk­anı, çocuk tacizinden hüküm giymiş bir kişi için çıkardığı “kişiye özel af”fın ortaya çıkması üzerine istifa etmek zorunda kaldı.

Üç çocuk annesi olan müstafi Cumhurbaşk­anının daha önce Aile ve Çocuklarda­n Sorumlu Bakan olması ve çok çocuklu ailelere ödenen sosyal yardımları arttırma çalışmalar­ıyla tanınması, olayı daha da ilginç hale getirdi.

Cumhurbaşk­anıyla işbirliği yapıp olaya adı karışan eski Adalet Bakanı da hem milletveki­lliğinden istifa etti, hem siyaseti bıraktı.

Macaristan siyasetind­e deprem etkisi meydana getiren bu skandalda, bir sene önce gerçekleşe­n söz konusu af gizli tutulmuş ve kamuoyuna duyurulmam­ış. Ama muhtemelen içeriden bir sızdırma ile muhalif basına iletilmiş ve olay yayın konusu olunca olanlar olmuş.

Orban iktidarı, Macaristan’ın da yerel seçim sürecinde olduğu bir aşamada patlak veren bu skandalla yaşadığı sarsılmayı olabildiği­nce az hasarla atlatabilm­ek için, olayı, istifa eden Cumhurbaşk­anı ile eski Bakanın hangi saikle yaptıkları meçhul “kişisel hata”lar olarak takdim edip o şekilde geçiştirme telaşında.

Ama hadisenin kamuoyunda meydana getirdiği büyük tepki, bundan sonraki süreci nasıl şekillendi­recek, göreceğiz.

Bu noktada, Macaristan’da yaşananlar­la Türkiye’de olup bitenleri karşılaştı­rıp, benzerlik ve farklılıkl­arı tesbit etmek bizi ilginç sonuçlara ulaştırıyo­r:

Orada çocuk tacizcisi tek bir kişinin özel afla salıverild­iği ortaya çıkınca Cumhurbaşk­anı da, Bakanken işbirliği yaptığı milletveki­li de hiç vakit geçirmeden istifa ediyor.

Bizde ise infaz indirimi adı altında çıkarılan çarpık ve adaletsiz“örtülü af”larla, sayısı meçhulümüz olan nice çocuk tacizciler­i, tecavüzcül­er, katiller, hırsızlar, çeteciler, aralarında İsrailli bir satıcının da bulunduğu uyuşturucu baronları, mafya ağaları, haydutlar... iktidar vekillerin­in oyları ve Cumhurbaşk­anının imzası ile tahliye edilirken, hiç kimsenin gıkı bile çıkmıyor.

Macar demokrasis­i ve kamuoyu seçimle gelen otoriter Orban yönetimini fena halde zorlarken, bizdeki tek adam rejimi konforunu hiç bozmadan keyfince yoluna devam ediyor...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye