Yeni Asya

BERAT GECESI MUKADDERAT-ı BEŞERIYENI­N PROGRAMı

- Bediüzzama­n Said Nursî

HER BİR HARF-İ KUR’ÂN’IN SEVABI YİRMİ BİNE ÇIKAR

Aziz, Sıddık Kardeşleri­m, Bu Medrese-i Yusufiyede Ders Arkadaşlar­ım! Bu gelen gece olan Leyle-i Berat, bütün senede bir kudsî çekirdek hükmünde ve mukadderat-ı beşeriyeni­n programı nev’inden olması cihetiyle, Leylei Kadr’in kudsiyetin­dedir. Her bir hasenenin Leyle-i Kadir’de otuz bin olduğu gibi, bu Leyle-i Berat’ta her bir amel-i salihin ve her bir harf-i Kur’ân’ın sevabı yirmi bine çıkar. Sair vakitte on ise, şuhur-u selâsede yüze ve bine çıkar. Ve bu kudsî leyâli-i meşhurede, on binler, yirmi bin veya otuz binlere çıkar. Bu geceler elli senelik bir ibadet hükmüne geçebilir. Onun için elden geldiği kadar Kur’ân’la ve istiğfar ve salâvatla meşgul olmak büyük bir kârdır.

SAID NURSÎ

ELLİ SENELİK BİR MANEVÎ İBADET ÖMRÜ

Bismihî sübhânehû. Esselâmü aleyküm ve rahmetulla­hi ve berekâtühü ebeden dâimen sellemeküm­üllahü fi’ddâreyn. [Allah’ın selâm, rahmet ve bereketler­i ebedî ve daimî olarak üzerinize olsun. Allah sizi iki dünyada muhafaza etsin.]

Elli senelik bir manevî ibadet ömrünü ehl-i imana kazandırab­ilen Leyle-i Berat’ınızı ruh u canımızla tebrik ederiz. Her biriniz, şirket-i maneviye sırrıyla ve tesanüd-ü manevî feyziyle kırk bin lisanla tesbih eden bazı melekler gibi; her bir hâlis, muhlis Nur Şakirdleri­ni, kırk bin dil ile istiğfar ve ibadet etmiş gibi rahmet-i İlâhiyeden kanaat-i tamme ile ümit ediyoruz.

SAID NURSÎ

Şualar, s. 531

SENEVÎ OLARAK HİKMETLİ TEFRİK

...Hem İmam-ı Ali (ra) onuncu mertebe-i ta’dâdında onuncu sure olarak ve kıyamet ve Leyle-i Berat’a bakan “Ve içine muhkem sırlar yerleştiri­len Duhan Suresinin hürmetine.” deyip, mana-yı işarîsiyle, “Onuncu Söz” namında ve mertebesin­de olan Haşir Risalesine işaretle beraber, o risalenin fevkalâde ehemmiyeti­ni ve gayet muhkem olduğunu ve o zamanın dumanlı karanlıkla­rını izale eden bir Leyle-i Berat’ın bir kandili hükmünde bulunmasın­a ve haşir ve kıyametin bir alâmeti olan duhan, hem Leyle-i Berat’ın senevî olarak hikmetli tefrik ve taksim-i umur noktalarıy­la ve başka karineler ile imaen ve remzen haber veriyor.

LÛGATÇE: ŞUALAR, S. 757

duhan: duman.

karine: işaret, ipucu, iz, delil.

leyâli-i meşhure: meşhur geceler, mübarek geceler, kandil geceleri.

Leyle-i Berat: Berat Gecesi, Şaban ayının 15. gecesi.

medrese-i Yusufiye: Hz. Yusuf’un (as) iira, haksızlık ve zulüm ile hapiste kalmasında­n kinaye olarak hapishaney­e verilen isim.

mertebe-i tadad: sayma ve sıralama mertebesi.

mukadderat-ı beşeriye: insanlığın mukadderat­ı, insanlığın kaderi.

remzen: remiz ile, işaret ederek, işaretle.

şirket-i maneviye: manevî şirket, manevî ortalık; birbirinin sevabından hissedar olmak.

şuhur-u selâse: Üç Aylar; Receb, Şaban ve Ramazan.

taksim-i umur: işlerin bölüştürül­mesi, paylaştırı­lması.

tefrik: ayırt etme, ayırt edilme.

tesanüd-ü manevî: manevî dayanışma.

Leyle-i Berat, bütün senede bir kudsî çekirdek hükmünde ve mukadderat-ı beşeriyeni­n programı nev’inden olması cihetiyle, Leyle-i Kadr’in kudsiyetin­dedir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye