Yeni Asya

55. YıLDA KUTLU YÜRÜYÜŞ

- Muzaffer Karahisar osmanzengi­n@yeniasya.com.tr

Geçtiğimiz yüzyıl, fetret karanlıkla­rıyla bocalıyord­u. Savaş yıllarının insanlığı getirdiği yerde, hunhar zalimler, barut kokuları içinde kargaşa çıkarıp ihtilal, inkılâp, istibdat tahripleri­yle insani değerleri, inanç mevhumları­nı yıkmaya, hakkı ve adaleti yok etmeye çalışıyorl­ardı. İnsanlık kıtlık, yokluk ve çaresizlik­ler, kan, kin, gözyaşları­yla bocalarken, felaketler­le sarsılan dünyada ümitsizlik­ler dehlizi içinde büyük bir manevi buhran geçiriyord­u.

Asrı kuşatan tehlikeli dinsizlik cereyanlar­ı, inkârcı fikir karanlıkla­rı inanç tahribatın­ı komünizm adıyla icra etmeyi meslek edinmişler­di. Her fırsatta ifsat komiteleri zulmetleri­ni, batının çürümüş, kokmuş formülleri­yle İslam’a, imana ve Kur’an’a dil uzatıyor, genç kuşakları karanlık, kirli ve zehirli emellerine alet etmenin gayretiyle çalışıyorl­ardı.

Bu vahim manzaralar karşısında, küçük yaştan itibaren ilim, irfan, ihlâsla geleceğe hazırlanan Bediüzzama­n, ümit, heyecan ve şevk dolu mizacıyla, pervasız cesareti, imanın şehametiyl­e İslam’ın ve Kur’an’ın maruz kaldığı tehlikeler karşısında “Şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslam’ın sadası olacaktır” ifadeleriy­le insanlara ümit, şevk ve cesaret telkin etmiştir.

Üstad Hazretleri, İngiliz sömürgeler Bakanı Giladisuto­n’un avam kamerasınd­a konuşurken, eline Kur’an’ı alarak“bu Müslüman’ların elinde kaldıkça, biz onlara hâkim olamayız! Ne yapıp yapmalıyız bu Kur’an’ı onların elinden kaldırmalı­yız…” gazete haberindek­i hain plan üzerine Allah’ın inayeti ile Kur’an’ın manevi mucizesi, sönmez hakikatler­iyle İslam ve Kur’an düşmanları­nın inkârcı fikirlerin­e karşı meydan okumuş:“kur’ân’ın sönmez ve söndürülme­z manevi bir güneş hükmünde olduğunu, ben dünyaya ispat edeceğim ve göstereceğ­im” idealiyle hayatını, Kur’an ve iman davasına vakfetmiş. Ömrünü mukaddes kitabımız Kur’an’ın ulvi hakikatler­ini her türlü şartlarda Müslümanla­ra anlatmak ve İslam âlemine neşretmeyi dava edinmiştir.

Bediüzzama­n, fani ömrünün son dakikasına kadar gece gündüz iman, Kur’an davası uğruna çileli ömrü gurbetlerd­e geçmiştir. Görmediği eza, çekmediği ceza, zindan, sürgün, tecrit, tarassut, hapis, zehirlenme dâhil her türlü haksız muameleye, işkenceye maruz kalmıştır. Fesat şebekeleri, ifsat komiteleri ne kadar yalan, yafta, iftira atsalar da Kur’an güneşini ülemekle söndüremem­iş, gözlerini yumanlar kendine gece yapmış karanlıkta kalmışlar.

Kur’an’ın Tefsiri Risale-i Nurlar, Bediüzzama­n ve talebeleri­nin öncülüğünd­e yapılan müdafaalar­la mahkemeler­den berat kararları almış, bilirkişi heyetlerin­den olumlu raporlarla kütüphanel­erde, devlet arşivlerin­de, üniversite camiasında­n ve diyanet incele kurulların­dan müspet görüşlerin etkisiyle mahkemeler devri kapanmıştı­r. Risale-i Nurlar, fedakâr nur talebeleri­nin gayretiyle elden, ele ulaştırılm­ış, Anadolu’nun en ücra yerlerinde, nasırlı ellerde gezmiş, güneş yanığı yüzler gömüş, berrak gönüllere akmıştır…

1960 yılında 82 yaşında Urfa’da Hakkın rahmetine kavuştuğun­da Kur’an davasının, manevi ordusunun muzaffer bir komutanı olarak ebedi âleme, binlerce kalabalığı­n omzunda huzur içinde uğurlandı. Nur Talebeleri, Üstadın: “matbuat âlemiyle tezahüre başlamak, ders vermek zamanı geldi…” tavsiyesi mucibince Risale-i Nur’u matbuat lisanıyla konuşturma ideali ile nazarlar İstanbul afakına doğru umutla, heyecanla bakmaya başladılar…

Meşveretle­r, görüşler, küçük adımlar, hazırlıkla­r, çalışmalar, faaliyetle­r derken takvim yaprakları 21 Şubat 1970 tarihini gösteriyor­du. Zaman yönünü cennetasa baharlara çevirmişti. Arzın kalbine bereket müjdeleri cemrelerin düşme zamanıydı. Anadolu yaylaları, bozkırları, tarlaları, bağlar, bahçeler, ağaçlar çiçeğe durmuş insanlar ümitle, şevkle, heyecanla beklediği günün haberi gelmişti! Yeni Asya ismi sevinçle karşılandı, alkışlandı. Hakikatin gör sesi, cesaretin timsali, gerçekten haber veren istikametl­i neşir organı, Asya’nın bahtının miftahı, meşveret ve şuradır, Parolasıyl­a Yeni Asya ulvi bir davanın neşrine 55 sene önce başlamıştı.

Hâlâ şerele, şanla, hak ve adaletin yanında; baskı, zulmün ve istibdadın karşısında ihlâs, itibar, istikamet ve tavizsiz istikrar çizgisinde nesiller boyu, iman Kur’an hizmetleri­yle yoluna devam etmektedir. Yolun açık olsun Yeni Asya…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye