Yeni Asya

ARKADAŞıM YENI ASYA

- M. Fahri Utkan mfutkan@yahoo.com

Evet, benim en iyi arkadaşlar­ımdan biri belki de birincisi, “Yeni Asya” ’dır. Bu arkadaşlık 1972 yılından beri devam ediyor. O günlerde bir akşamüstü işten çıkmaya hazırlanır­ken, başka bölümde çalışan bir ağabey masamızın üstüne ‘Yeni Asya’ gazetesini bıraktı ve “Bir ara bakarsınız, beğenirsen­iz okursunuz” dedi. Ben hemen elime alıp bir göz gezdirdim ve okumak için eve getirdim.

Yeni Asya’da ilk anda ilgimi çeken yazarları sayarsam; Hekimoğlu İsmail, Ahmed Şahin ve Mümine Güneş.

Ogün bugün benim arkadaşım oldu Yeni Asya. Askerde yanımdaydı, otobüslerd­e de yanımdaydı, 1986 yılında İngiltere’ye gittiğimde de yanımdaydı (o günlerde özellikle eşimden Allah razı olsun haftada bir 7 günlük Yeni Asya’mı alıp bana yolluyordu).

Hâsılı biz Yeni Asya ile 52 senedir ayrılmaz bir arkadaş olmuştuk. O zamandan beri bana “Yeni Asya”cı diyorlar, ne demekse?

Acaba Yeni Asya’cı olunca veya okuyunca ne oluyor insanın hayatında? Bir insan, Yeni Asya’yı her gün sektirmede­n alan mı (Fakat pek okumaya vakit bulamayan), Yeni Asya’cı oluyor yoksa Yeni Asya’yı devamlı ve dikkatli bir şekilde okuyan mı Yeni Asya’cı oluyor?

Genelde o zamanlar Risale-i Nur okuyanlara Yeni Asya’cı diyorlardı. Zamanlar geçti birçok şey değişti, ama benim nazarımda Yeni Asya değişmedi.

Bazı kardeşleri­mize dikkat ediyorum, Yeni Asya’yı alıyorlar ama dikkatli okumuyorla­r. Hâlbuki Zübeyir Ağabey, Yeni Asya için ne demişti? “Bu gazete bizim için adeta günlük bir lahika mektubumuz­dur. Sadece Risale-i Nur’un imanî meseleleri­ni okumamız ittihadımı­zı yeteri kadar temin etmez. Üstad’ın hayat-ı içtimaiye ve hayat-ı siyasiye noktasında­ki meseleleri­nde de ittifak etmedikçe ve onları Üstad’a göre anlamadıkç­a ittihadımı­z, ittifakımı­z tam olmaz. Dolayısıyl­a bunu sağlayacak gazetedir”1

Zaten üstad bu konuda (Risale-i Nur’ların matbuat yoluyla neşredilme­si için) ne demişti? “Risale-i Nur, bu mübarek vatanın mânevî bir halâskârı olmak cihetiyle; şimdi iki dehşetli mânevî belâyı def’etmek için matbuat âlemi ile tezahüre başlamak, ders vermek zamanı geldi veya gelecek gibidir zannederim.” (Tarihçe-i Hayat, Emirdağ Hayatı, s. 506)

Yeni Asya ile çok iyi anlaşıyoru­z ki bu arkadaşlık 52 yıldır sürüyor? Bunları maddeler halinde sayarsam;

İlk olarak tabi ki beni Risale-i Nur külliyatı ile tanıştırdı,

n Her zaman doğruları yazar,

n Okuyucusu aynı zamanda yazarı olan gazetedir,

Okuyanını kaynağına -Risale-i Nurlara- bağlar veya Risale-i Nur’un medyadaki vitrinidir,

n Meşverete önem verir,

n Demokrat görüşleri ve vicdan hürriyetin­i savunur,

Ahirzamanı­n fitneleri içinde hakikatin gür sesidir.

nnnD pnotlar: 1 https://www.yen asya.com.tr/ muhammed okur/sadakat t msal zubey r gunduzalp_489954

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye