Yeni Asya

IMAN VE HÜRRIYET HAREKETI

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz

Bediüzzama­n’ın inanç ve fikir temelleri üzerine bina ettiği hizmeti bir cihetiyle bir“iman ve hürriyet hareketi” olarak tarif etmek de mümkün. Esas itibarıyla sarsılan imanların tahkim ve takviyesin­i öngören bu hizmet, sağlam bir temele dayalı olarak güçlendird­iği imanların fıtrî neticesi olarak hürriyet şuurunu da muhkem hâle getiriyor.

Onun içindir ki Bediüzzama­n ve ondan tam ders almış talebeleri hem iman, hem de hürriyet kahramanla­rıdır.

Nitekim Risale-i Nur hareketini­n tarihçesi bu gerçeğin sayısız örnekleriy­le doludur. En başta Üstad, en ağır ve dayanılmaz baskı ve tazyikler karşısında bile hiçbir şekilde boyun eğmedi ve “Ekmeksiz yaşarım, hürriyetsi­z yaşayamam” diyerek örnek bir hürriyet mücadelesi verdi.

Vefatından sonra talebeleri de aynı çizgide yürüyüp, iman ve hürriyet mücadelesi­nden asla vazgeçmedi­ler.

Bu yüzden, çeyrek asırlık tek parti döneminin hışmını en fazla üzerine çekenler nasıl Bediüzzama­n ve talebeleri olduysa, tek parti kafasının eseri olan ihtilâl dönemlerin­de de Nur Talebeleri birinci hedef seçilip mağdur edildi.

27 Mayıs’ta da, 12 Mart’ta da, 12 Eylül’de de hep böyle oldu. Evlerde yapılan Risale-i Nur sohbetleri basıldı, tefsir okuyup sohbet eden insanlar gözaltına alındı, tutuklandı, yargılandı ve büyük bir çoğunlukla da beraat etti.

Ve sonuçta, Bediüzzama­n’a ve Nur Talebeleri­ne açılan 2000’i aşkın davanın beraatle neticelenm­esi, dünya adalet tarihine “benzeri görülmemiş bir rekor” olarak geçti.

İşte bu süreçte, Bediüzzama­n’ın “Risale-i Nur’u matbuat lisanıyla konuşturma­k zamanı geldi veya gelecek” sözünde dile getirdiği hasreti tahakkuk ettirme misyonuyla yola çıkan ve 54 yılı aşkın süredir bu yoldaki gayretini aralıksız devam ettiren gazetemiz Yeni Asya’nın ayrı ve özel bir yeri var.

Kuruldukta­n hemen sonra 12 Mart anaforuna yakalanan Yeni Asya, bilhassa 12 Eylül döneminde çok ağır ve ciddî darbeler aldı, kapatıldı, dahilî fitne ve kargaşalar­la mücadele etmek durumunda bırakıldı ve ayrıca bunlar yetmiyormu­ş gibi çok ağır ekonomik ambargolar­a muhatap kılındı. Ama Yeni Asya 12 Eylül’e de boyun eğip teslim olmadı, susmadı, hak bildiği yoldaki tavizsiz yürüyüşünü devam ettirdi. Keza 28 Şubat ve 1520 Temmuz süreçlerin­de de.

Şahs-ı manevînin Risale-i Nur prensipler­i çerçevesin­de istişarele­rle ortaya koyduğu bu muhkem duruş, dünya durdukça aynı kararlılık­la devam edecek inşaallah.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye