Yeni Asya

KIM KIMI KıSKANıR?

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Türkiye’yi idare edenlerin son zamanlarda unutmuş görünseler de çok tekrarladı­ğı bir ‘bilgi’ vardı. Buna göre Avrupa ve hatta bütün dünya bizi kıskanıyor­du. Avrupa ve Amerika’da ya da başka ülkelerde market raları boşken, bizde ralar doluydu. Hatta Amerika’da binlerce evsiz sokaklarda yatıyor, dolayısıyl­a da bizi kıskanıyor­du.

Peki, Türkiye ve dünya gerçeği böyle miydi? Şu yeni habere bakalım: “Avro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ocak (2024) ayında yıllık bazda yüzde 2,8 seviyesind­e belirlendi. Verilere göre, Avro Bölgesi’nde aralıkta yüzde 2,9 olan yıllık enlasyon ocakta yüzde 2,8’e indi. TÜFE, ocakta aylık bazda yüzde 0,4 düştü. Piyasa beklentile­ri, ocakta Avro Bölgesi’nde yıllık enlasyonun yüzde 2,8, aylık yüzde eksi 0,4 olması yönündeydi. Açıklanan veriler piyasa beklentile­riyle uyumlu geldi. Ab’de de aralıkta yüzde 3,4 olan yıllık enlasyon, ocakta yüzde 3,1’e geriledi. Ab’de TÜFE, ocakta aylık bazda ise yüzde 0,2 düştü. AB uyumlu verilere göre enlasyon ocakta Romanya’da yüzde 7,3, Estonya’da yüzde 5, Hırvatista­n’da yüzde 4,8, Polonya’da yüzde 4,5, Slovakya’da yüzde 4,4, Avusturya’da yüzde 4,3, Bulgarista­n’da yüzde 4, Macaristan ve Malta’da yüzde 3,7, İspanya’da yüzde 3,5 ve İsveç’te yüzde 3,4 olarak belirlendi.” (Anadolu Ajansı, 22 Şubat 2024)

Peki, ülkemizde durum nasıl? İşte ilgili haber: “(Türkiye’de) Enlasyon ocakta (2024) aylık bazda yüzde 6,7 artarken yıllık bazda yüzde 64,86 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ocakta aylık bazda yüzde 6,7, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 4,14 artış gösterdi. Yıllık enlasyon tüketici fiyatların­da yüzde 64,86, yurt içi üretici fiyatların­da yüzde 44,2 olarak gerçekleşt­i.” (ntv.com.tr, 21 Şubat 2024)

Bütün başka bilgiler ve kıyaslamal­ar unutulsa bile bu rakamlar kimin kimi kıskanması gerektiğin­i göstermiyo­r mu? Gerçek tablo bu durumdayke­n milleti yanıltanla­ra ne demeli? Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin yıllık enlasyonu, Türkiye’de aylık enlasyonda­n bile düşük olduğuna göre AB üyesi ülkelerde ya da dünyanın başka ülkelerind­e yaşayanlar­ın bizi kıskanması mümkün olabilir mi?

Ya da şöyle soralım: Avrupa Birliğine üye ülkeler enlasyonu dizginleye­bildiğine göre aynı işi Türkiye’yi idare edenler niçin yapamıyor ya da yapmıyor? Milleti yüksek enlasyon altında inim inim inletenler­in buna ilave olarak bir de yanıltması­na itiraz etmek gerekmiyor mu?

Türkiye’yi idare edenlerin sarıldıkla­rı ‘yalan’lardan biri de, “Salgın oldu, kriz geldi, bütün dünya bu halde” ‘yılan’ıdır. Evet, kriz de geldi, salgın da yaşandı ama bunlar sadece Türkiye’ye mahsus değildi ki! Dünyanın bütün ülkelerind­e kriz de yaşandı, salgın da yaşandı. Onları bir miktar etkileyen salgın ve kriz, ne oldu da bizi derinden etkiledi ve enlasyonu dizginleme­k mümkün olmadı?

Ortada bir kıskanma ve kıskanan var ama bunun ‘başkaları’ olmadığı çok belli. İdareciler­e bir defa daha seslenelim: Ne edip edin, milleti yanıltarak iş görmeyi bırakın!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye