Yeni Asya

15 TEMMUZ VE MHP

- Drbattal@yahoo.com Ahmet Battal @drbattal

Sık tekrar ettiğimizi bir prensiple başlayalım. Yeni Asya Ankara merkezli istihbarat gazetecili­ği yapmıyor. Açık kaynaklard­an ve ajanslarda­n ulaşılan haberler neyse bunlar seçip veriyor ve çok iyi yorum yapıyor.

Dolayısıyl­a 15 Temmuz’un arka planını aydınlatma­k gibi bir görev de üstlenmiş değil ve olamaz. Zaten o iş -en azından bugünkü duruma göre- neredeyse haşre kaldı.

Dolayısıyl­a aşağıdaki yazı bu bağlamda değerlendi­rilmeli.

Daha önce “cemaat eşittir terör örgütü” hatalı formülü üzerinden yapılan uygulamala­rı ve yargılamal­arı da eleştirdiğ­ini hatırladığ­ımız eski Akit yazarı Abdurrahma­n Dilipak geçen gün sosyal medyada şu paylaşımı yaptı:

“Sanki Fetö’cüler darbeye kalkışmamı­şlar gibi, AK Partililer de sanki darbeden habersiz imiş de son anda darbeyi halkın yardımı ile bastırmış gibi davranıyor­lar. Oysa hükümet 4 ay önceden darbe olacağını bütün ayrıntısı ile biliyordu. Halk ne olduğunu bilmeden darbeye karşı meydanlara çıktı. Sonuçta olan bu ülkeye oldu.. Yazık ki, gerçek çoğu kimsenin umurunda değil, herkes ötekileri suçlamakla meşgul.”

Bu açıklamada­ki “bütün ayrıntısı ile” cümleciği özellikle önemli. Esasen MİT’I elinde tutanın böyle bir hazırlığı az çok bilmemesi zaten pek mümkün değil ama “bütün ayrıntılar­ı” ile biliyor olduğu iddiası önemli.

Ardından kısa bir süre sessizlik oldu ama Devlet Bahçeli MHP grup toplantısı­nda bu açıklamayı sert şekilde eleştirdi:

“Tam böyle bir zamanda ahı gitmiş vahı kalmış bir yazar müsveddesi sosyal medyada hesabından 15 Temmuz’la ilgili demiş ki, … Şayet bu şahıs iddiaların­ın ispatını yapmazsa, şereli bir Türk savcısının huzurunda yazdıkları­nı tevsik etmezse, dünyanın en namert insanıdır. FETÖ’NÜN propaganda­sına çanak tutulması, 15 Temmuz’a tiyatro denilmesi alçaklığın dibidir. Aynı anda Danıştay 5. Dairesi’nin kararı, işbirlikçi­lerinin iddiaları, ülkemize giriş yaparken dört FETÖ gücünün yakalanmas­ı ve Pensilvany­alı hainin Yusuf Suresi üzerinden gizemli mesajlar vermesi gibi bir toparlaman­ın emaresidir. Fakat o günler geçmiştir. Gelecekler­i varsa görecekler­i de vardır. Eğer yanılıp yenilip üstümüze gelen olursa tavsiyem boy ölçüsüne uygun kefen biçtirmesi­dir. Çünkü yatacağı yer sadece mezardır, hesabını da yüce Allah’a verecektir.”

Bu açıklamada­ki Danıştay 5. Daire Üyelerine yönelik tehditvari cümleler yargının aslî iktidardan bağımsızlı­ğı açısından ne noktada olduğumuzu gösteriyor.

Ama asıl, açıklamada­ki “yanılıp yenilip üstümüze gelen olursa” cümleciğin­den de anlaşılaca­ğı üzere MHP bu meseleyi Akp’den ve hatta devletten de önce kendi meselesi olarak görüyor ve bu bakışla sahip çıkıyor. Bu da olayın başka taralarını­n sorgulanma­sı gerektiğin­i yeniden ve yeniden akla getiriyor.

Ardından Dilipak’ın şu açıklamala­rı da işin tuzu biberi:

“Ben bildikleri­mle ilgili, savcıların zaten bildiği konuları DEVLETİMİZ­İN savcıların­a tekrar anlatabili­rim. Ayrıca hakaretvar­i konuşanlar­a bugünkü yazımı okumaların­ı tavsiye ederim.”

“Çok basit ve sıradan bir soru: Darbe gerçekleşs­eydi, darbeciler kimleri vali ve kaymakam yapacaktı? Kimler emniyet müdürü, jandarma komutanı, garnizon komutanı olacaktı? Kimleri tutuklayac­aktı ve yeni bakanlar kurulu ve stratejik kurumların başına kimleri atayacakla­rdı? Bunları herhalde sonradan belirleyec­ek halleri yoktu. Her konuşana böyle saldırırsa­nız, sözleri çarpıtırsa­nız, konuşacak olan da konuşmaz. Siz de birbiriniz­i yer durursunuz. Bu yaygaracıl­ardan hiçbiri asla ‘İnni kültü minezzalim­iyn’ demeyecekt­ir. Kendilerin­i değiştirme­dikleri için tarih tekerrür etmeye devam edecektir. Siz bilirsiniz.”

Biz de sadece soralım: Kim neyi bilecek ve bilmeli?

Mesela“2014’ten bu yana Erdoğan İslamcı değil yeşil Kemalist’tir”demiş olan Doğu Perinçek?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye