Yeni Asya

SIYASI SAVRULMALA­RDAN KURTULMAK ISTER MISINIZ?

- Ali Ferşadoğlu Turhan Celkan afersadogl­u@hotmail.com

Samimi her mümin, bilhassa Nur talebesi, Risâle-i Nur tefsirinin ortaya koyduğu içtimâi, siyasi ölçülerini de “anlayarak ve kabul ederek okumak”1 ve tebliğ etmekle mükellefti­r. Bunlar da Eski Said Dönemi Eserler’i Muhakemat, Münâzârât, İşârâtü'l İ'câz, Talikat vs. ile Yirmi Yedinci Mektub olan Lâhikalar’dır. Zaten ESDE, mânâ ve muhteva olarak Risale-i Nur’da işlenmiş; külliyata dahil edilmiştir. Ayrıca, Risale-i Nur Külliyatı taranarak Beyanat ve Tenvirler isimli eserde de toplanmışt­ır.

Bediüzzama­n’ın içtimai, siyasi görüşleri hakkında fikir beyan etmek isteyen, öncelikle bu eserleri “anlayarak ve kabul ederek” okumalı. Ancak okumak yetmez! “Herkes kendi kendine bir derece istifade eder; fakat herkes herbir meselesini tam anlamaz.”2 Çünkü, Risâle-i Nur’da başta tefsir, hadis, kelâm, fıkıh, tasavvuf, ahlâk ve sâir İslâm ilimleri literatürü­nde geçen kelime ve mefhumlar kullanılır. Herkes bu kelime ve kavramları, ıstılahı mânâ ve teknik tabirleri bilemez. Öyle ise, cemaat halinde müzakere, münâzârâ ile müdavele-i efkâr da etmeli.

Buna mecburuz. Zira, “Şu zaman cemaat zamanıdır, şahıs zamanı değil. Şahıs ne kadar dâhi ve hattâ yüz dâhi derecesind­e olsa… mağlûptur.”3 Fert dâhi de olsa, cemaatin şahs-ı manevisini karşı sivrisinek kadar kalır.”4 “Şahıs ne kadar güçlü ve dahi de olsa şahs-ı maneviye karşı mağlüp düşebilir.”5 “Cemaatte olan kuvvet, fertte yoktur.”6 Onun için şahıslar, özellikle bu zamandaki “yalancı, gaddar, canavar siyaset” karşısında aldanır ve savrulur.

Bunlardan kurtulmak için de, “Risale-i Nur şakirtleri­nin bir şahsı mânevîsi var; şüphesiz o şahs-ı mânevî bu zamanın bir âlimidir."7 Ona sormalı. “Zaman, şahıs zamanı değil, şahs-ı mânevî zamanıdır. Ehemmiyet ve kıymet, şahs-ı mânevîye göre olur. Maddî ve ferdî ve fânî şahsın mahiyeti nazara alınmamalı.”8 Yani, Birisi, “allâme ve müçtehid” de olsa mahiyeti nazara alınmaz. “Bu zamanın alimi şahs-ı manevi, meşveret ve içtimai, siyasi ölçü ve kararları şahsı manevi, meşveret tesbit edip almalıdır. Çünkü, “Nur cemaatinde meşveret ve istişare esastır.”

Şahs-ı mâneviye teslim olan fikir dağınıklığ­ı, kafa karışıklığ­ı ve savrulmakt­an kurtulur!

DIPNOTLAR: 1-Lem’âlar, Enst./intr, s. 171.; 2-Emirdağ Lahikası, s. 445.; 3-Mektubat, s. 425.; 4-Sünühat, s. 52.; 5-Emirdağ Lahikası, s. 120.; 6-İşaratü'l-İ'caz, s. 162.; 7-Lem’alar, s. 171.; 8-Kastamonu Lâhikası, s. 8.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye