Yeni Asya

GAZZE’NIN IŞGALI, ABD SEÇIMLERIN­I ETKILER MI?

- Dr. Muhammet Örtlek

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten beri sürdürdüğü Gazze’yi işgalinin, bölgesel ve uluslarara­sı muhtelif etkileri görülüyor. “Bunlardan bir tanesi de ABD’DE başkanlık seçimlerin­de Arap ve Müslüman seçmenleri­n tercihleri­nin yeniden şekillenme­sidir”. ABD’DE 5 Kasım 2024’te yapılacak başkanlık seçimlerin­e kadar, adayların İsrail hakkındaki tutumunun, Arap ve Müslüman seçmenleri­n tercihleri­nde belirleyic­i olması bekleniyor.

Adaylardan eski başkan Donald Trump’ın görev süresi boyunca İsrail’e yönelik tarafgirli­ğinin, 5 Kasım seçim sürecinde Arap ve Müslüman seçmenleri kendisinde­n uzaklaştır­dığı düşünülüyo­r. Trump’ın “6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı” beyanı ve buna karşılık bazı Müslüman toplulukla­rın ve ülkelerin tepkileri hatırlarda­dır. Birde Trump’ın damadı Jared Corey Kushner ve kızı Ivanka Trump’ın İsrail’e yakın ilgileri de aşikâr.

Ayrıca Güney Afrika’nın İsrail’i Uluslarara­sı Adalet Divanı (UAD)’NA şikayeti üzerine, Uad’nın 27 Ocak 2024’te “İsrail’in Gazze’de soykırım suçlarını işlediği gerekçesiy­le açılan davanın değerlendi­rilmesini kabul etmesi” bile, oldukça önemli bir gelişmeydi. İşte bu gelişme de ABD seçim sürecini yakından etkileyebi­lecek potansiyel taşıyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 16 Şubat 2024’te ajanslara düşen açıklaması­ndan, Gazze’deki işgalin Abd’deki seçim sath-ı mailinde Arap ve Müslümanla­rın oylarının önem kazandığı anlaşılıyo­r. Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla görüşmesin­de “rehineleri çıkarabilm­ek için Gazze’de geçici ateşkes olmalı ve bu süreç (o gün için) başladı. Umarım İsrail, Refah istikameti­nde geniş çaplı bir kara işgaline girişmez” açıklaması­yla, yatıştırıc­ı rol üstlendiği­ni göstermeye çalışıyor.

Ancak Biden’ın, Hamas’ın elindeki ABD’LI rehineleri de kurtarmayı düşündüğü de unutulmama­lı. Bununla birlikte işgalin başladığı ilk günlerde Abd’nin 300 savaş uçağı kapasiteli 3 adet uçak gemisini Doğu Akdeniz ve Kızıldeniz’e göndermesi, Washington’un meselesini­n sadece İsrail’e destek veya Filistin olduğu hakkında derin şüphelere yol açıyor. Çünkü Ortadoğu’da pek çok ülke, belirtilen miktarda savaş uçağına sahip değil. Dolayısıyl­a ABD hem geleneksel politikası gereğince İsrail’i destekliyo­r hem de Güney Afrika’nın Uad’ninde küresel çapta ses getiren insanî girişimini­n de etkisiyle İsrail’e gerekli uyarılarda bulunduğu Biden’ın ifadelerin­de görülüyor.

Gazze’nin işgali karşısında ABD, Avrupa ve dünyanın pek çok yerinde işgal, soykırım ve savaş suçu karşıtı gösteriler gerçekleşt­i/gerçekleşi­yor. Washington’da Beyaz Saray’ın önünde de Yahudi grupların savaş karşıtı “Yahudiliğe evet, Siyonizme hayır – İsrail’in Gazze’yi terk etmesi gerektiği” protestola­rının seçimler yaklaşırke­n Biden’ın beyanların­ı kısmen de olsa etkilediği söylenebil­ir. Fakat Biden’ın bu hususta ne kadar samimi olduğu da takip edilmeli.

Abd’deki Filistin Konseyi Başkanı John Dabiz “Biden yönetimini­n Gazze’deki soykırıma ilişkin tutumunun siyasî bir bedeli var. Abd’deki Arap ve Filistin kurumların­ın, seçimlerde Biden’a karşı ortak bir görüş benimsemey­e yönelik çaba içerisinde­yiz” açıklaması­nda, Arap ve Filistin yapılarını­n genel eğiliminin seçimlerde “Biden’a karşı, Arap ve Müslümanla­rın savaşta acil ve kapsamlı ateşkes için yoğun çaba sarf eden Kongre adaylarını destekleme yönünde”.

Yani işgalin başlamasın­dan itibaren Abd’nin “açıkça İsrail’in destekleme­si”, Arap-amerikalar arasında seçimlerde Biden’a oy vermeme eğilimini güçlendird­iği kuvvetle muhtemeldi­r.

Diğer taraftan Arap-amerikalı grupların liderlerin­in“biden’ın seçim kampanyası­nı yöneten Julie Chavez Rodriguez’in görüşme taleplerin­i reddettikl­eri” bildiriliy­or. Sonuçta Arap ve Müslümanla­rın önceki seçime göre Biden’a destekleri düşerken, geçmiş icraatları­ndan dolayı Trump’ı destekleme­nin de çok uygun olmayacağı­nın farkındala­r. ABD seçimlerin­de Arap ve Müslümanla­rın tercihleri­ni, mevcut ve muhtemel adayların Gazze konusundak­i tutumları belirleyec­ektir.

 ?? ?? ortlekmuha­mmed@yahoo.co
ortlekmuha­mmed@yahoo.co

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye