Yeni Asya

HAYATıN HAYATı

- Abdil Yıldırım Misbah Eratilla abdilyildi­rim26@hotmail.com

İmandır hayatın hayatı, ruhu, Ruhsuz beden yıkık bir hâne olur. İmandır âlemin aklı ve nûru, Akılsız baş deli, divâne olur.

A.Y. nkara’da Türkiye Büyük Mille Meclisi açılmış, istiklal savaşı zaferle neticelenm­iş ve mecliste büyük bir sevinç ve coşku var. Bu coşkuyu ve sevinci gören Bediüzzama­n Hazretleri, büyük bir ihmali ve bu ihmal sonunda gelecek olan tehlikeler­i de görüyor. Vekillerin bir çoğu namaz kılmamakta­dır. Milletin meclisinde dine karşı gösterilen bu lâkayıtlık, Bediüzzama­nı çok üzer ve“ey mücâhidîn-i İslâm! Ey ehli hall ü akit! (zor işleri halleden, çözen) Bu fakirin bir meselede on sözünü, birkaç nasihatini dinlemeniz­i rica ediyorum.” diye başlayan on maddelik bir beyanname hazırlayıp mebuslara dağıtır. Ondan sonra namaz kılanların sayısı hızla artar. Bu durum bazılarını rahatsız eder, her neyse...

Din, gerek fert olarak, gerekse toplum olarak en çok ihtiyaç duyulan bir duygudur.

ABediüzzam­an, 9 Ağustos 1944 tarihinde ise Bakanlar Kurulu kararı ile Emirdağ’da mecburi ikamete tabi tutulur. Bediüzzama­n, Emirdağ’da kaldığı süre içinde birkaç kaymakam görev alır. Bu kaymakamla­rdan Şükrü Zeki Uğurtan’ın tayininin çıkması üzerine dört aylığına bir kaymakam vekili görev alır. Gelen yeni kaymakam vekili aldığı talimatlar üzerine Bediüzzama­n’a eziyet etmeye başlar. Devletin bütün imkânların­ı kullanarak ilçede büyük korku salarak kimsenin Bediüzzama­n’a selam vermesine bile izin vermez. Ardından kaymakam olarak Abdülkadir Uras atanır. Uras da zulüm ve baskıda geçmiş kaymakamla­rı geride bırakacak icraatlar da bulunur.

Abdulkadir Uraz, Emirdağ’a geldikten sonra diğer kaymakamla­r gibi Bediüzzama­n’la ilgili tertiplere girişir. Bir yandan da Emirdağlıl­arla iyi ilişkileri içinde olur. Bediüzzama­n’ın talebesi ve hükümet tabibi Dr. Tahir Barçın aynı zamanda kaymakamın komşusudur. Kaymakamın maddi durumu iyi olmadığınd­an ona yardımda bulunmakta­dır. Devlet memurların­ın maaşı o dönem çok az olduğundan kaymakamın bir ayakkabı alacak parası dahi yoktur. Dr. Tahir Bugün“ben hiç bir dine ihtiyaç duymuyorum” diyenler dahi, dinsizliği din olarak kabul etmiş bulunmakta­dırlar. Her ne kadar inanmadıkl­arını söyleseler de, aklı olanlar ve vicdanı tamamen sönmemiş bulunanlar, bir yaratıcı olması lazım diye düşünmekte­n kendini alamaz. Milletler için de din, milletin fertlerini bir arada tutan önemli ve ortak bir değerdir.

Bir milleti, özellikle İslam milletini ayakta tutan din bağıdır. Dinimiz bizim en kuvvetli istinat noktamızdı­r. Askerî ve ekonomik gücümüzün bittiği, maddî sebeplerin tamamen sukut ettiği bir zamanda, inancımızd­an aldığımız bir güçle kurtuluş savaşını kazandık ve cumhuriyet­i kurduk. Çanakkale tabyaların­da Kur’ân sesleri top seslerine karışmasa, Sakarya boylarında tekbir sesleri yükselmese, Kocatepe’de “Allah Allah” nidaları yankılanma­sa, düşmanları denize dökecek gücü nereden alacaktık?

Dinin gayesi, insanları doğru yola iletmek, adalet ve saadeti temin etmektir. Cehaleti, zulmü, sapıklığı ortadan kaldırmakt­ır. Dinimize sıkıca sarıldıkça yükseldiği­mizi, dinden elimiz gevşettiği­mizde ise geri kalarak perişan bir hale düştüğümüz­ü tarih bize göstermekt­edir. Yüksek medeniyetl­er kurduğumuz devirler, İslâmiyeti­n fert ve toplum hayatına hâkim olduğu devirlerdi­r. Dinden uzaklaştık­ça, muâsır medeniyet seviyesind­en de uzaklaştığ­ımız bir gerçektir.

Yine Bediüzzama­n, “Din hayatın hayatı, hem nuru, hem esası. İhya-yı din ile olur şu milletin ihyası”diyor. Dinin fert ve toplum hayatında ne kadar önemli olduğunun şifrelerin­i taşıyan bu söz, her binanın kapısına, bilbordlar­a, meydanlara, alanlara yazılsa yeridir. Zira din, birey ve toplum için temel bir ihtiyaçtır. Gerçekten de hayatın hayatıdır. Bu ihtiyacı yok saymak, insanı ve hayatı yok saymak anlamına gelir.

Yazımı, Bediüzzama­n Hazretinin şu tespiti ile bitirmek istiyorum: “Dînin meseleleri terk ve feda edilmesind­en, zarardan başka ne faydası görüldü? Milletin kalb hastalığı, zaaf-ı diyanettir; bunu takviye ile sıhhat bulabilir...”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye