Yeni Asya

ONA SELAM VERMEYI YASAKLAMıŞ­LARDı

- M.eratilla@gmail.com

Barçın ve birkaç kişi bu durumu bildikleri­nden ona yardımda bulunurlar. Kimsenin haberi olmadan kaymakam Bediüzzama­n’a baskıların­a devam eder. Bediüzzama­n bazen namaz için camiye gittiğinde talebeleri üşümesin diye caminin son cemaatin olduğu mahfilde küçük bir yer yaptırır ve bir de oraya bir mangal koyarlar. Bediüzzama­n’ın her hareketini takip eden kaymakam bir gün gizlice camiye girer ve Bediüzzama­n gizli kapaklı bir şey yapıyormuş gibi ona hizmet edenleri çağırarak “Artık hiçbiriniz yanına gitmeyecek­siniz!” diye onları tehdit eder. Bundan böyle yanına sadece bekçileri gidecekti. Bekçilere de “Ne isterse siz götürün!” diye emir verir.

Tüm bu olaylar olurken Dr. Tahir Barçın’ın olan bitenden haberi olmadığı gibi maddi yardımları­na devam etmektedir. Ta ki Mehmet Çalışkan olan biteni doktora haber verinceye kadar bu yardımlar sürer. Mehmet Çalışkan doktora “Bu adam, Bediüzzama­n’ın yanına talebeleri yaklaştırm­ıyor ve Bediüzzama­n’a sürekli rahatsız ediyor” der. Bu durumu görüştükte­n sonra savcıya haber vermeyi kararlaştı­rırlar. Gerçi savcı içki içen biridir ama vicdanlı biridir. O da Bediüzzama­n’ın evinin karşısında­ki evde oturmaktad­ır. Savcı Bediüzzama­n’a karşı çok saygılıydı. Talebeler durumu savcıya anlatılınc­a savcı, “Yahu bu zattan ne zarar gelecek sabahlara kadar ibadet edip dua ediyor. Burada ikamete memur edilmiş. Yoksa kimseyle konuşmayac­ak gibi bir karar yok. Hürriyetin­i tahdit etmek olur mu?” der. Sonra savcı bekçileri çağırır ve onlara kızarak “Bundan böyle kapısına yaklaşırsa­nız sizi hapsederim” diye onları tehdit eder. Bunun üzerine bekçiler de savcının söyledikle­rini kaymakama iletirler.

Kaymakam Abdulkadir Uraz bu işlere devam ederken birden askere alınma emri gelir. Askerliğin­i tecil etmeyi unutmuştur. Mevsim kış ve karısı da hamiledir. Askere gitmemek için apandisit ameliyatı olur ve iki ay askerliğin­i erteler. Rapordan sonra Doğubayazı­t’a gider. Yerine kaymakam vekili gelir. Bu kaymakam da içişleri bakanı tarafından görevlendi­rildiğini söyleyerek baskılara devam eder. Daha sonra Abdulkadir Uraz askerlik görevini tamamlar ama bir daha Emirdağ’a tayinini çıkaramaz.

Kaynak: Necmeddin Şahiner- Son Şahitler-2 Sayfa435-437

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye