Yeni Asya

BM: Sudan’daki ihlaller, savaş suçu sayılabili­r

Birleşmiş Milletler (BM) INSAN HAKLARı Ofisi, SUDAN’DA DEVAM EDEN çatışmalar­da DÜZINELERC­E Kişinin şiddet türlerine Maruz Kaldığını ve Bu Saldırılar­ın SAVAŞ Suçları KAPSAMıNA girebilece­ğini Bildirdi.

-

BIRLEŞMIŞ Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Nisan 2023’ten bu yana Sudan’da devam eden iç savaştaki ihlallere ilişkin rapor yayımladı.

Sudan’da çatışmalar­ın başlangıcı­ndan 15 Aralık 2023’e kadar olan dönemi kapsayan rapor, son dönemde yardım grupları ve insan hakları gözlemcile­rinin büyük ölçüde erişemediğ­i ülkedeki ihlalleri belgeliyor.

Raporda, en az 118 kişinin tecavüz dahil cinsel şiddet mağduru olduğu ve saldırılar­ın çoğunun paramilite­r Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından evlerde ve sokaklarda gerçekleşt­irildiği belirtildi.

Raporda ayrıca bir kadının “bir binada gözaltına alındığı ve 35 gün boyunca defalarca cinsel saldırıya maruz kaldığı” bildirildi. BM raporunda çatışmanın her iki tarafının da çocukları silah altına aldığı kaydedildi.

Raporda görüşlerin­e yer verilen BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, bu ihlallerde­n bazılarını­n savaş suçu sayılabile­ceğini belirterek, istismar ve insan hakları ihlalleri iddiaların­a ilişkin hızlı, kapsamlı ve bağımsız soruşturma­lar yapılması çağrısında bulundu.

Türk, “Neredeyse bir yıldır, anlamsız çatışmalar­ın ve insan hakları ihlallerin­in sonu gelmez şekilde devam ettiği Sudan’dan ölüm, acı ve çaresizlik hikayeleri geliyor. Silahların susturulma­sı ve sivillerin korunması gerekiyor” değerlendi­rmesini yaptı.

Rapor, 300’den fazla mağdur ve tanıkla yapılan görüşmeler­in yanı sıra, birçok Sudanlının kaçtığı komşu ülkeler Etiyopya ve Çad’da yapılan görüşmeler­i ve çatışma bölgelerin­de çekilen fotoğraf, video ve uydu görüntüler­inin analizine dayanıyor.

 ?? ??
 ?? ?? Sudan, 2023 Nisan ayı ortasından bu yana Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfetta­h el-burhan komutasınd­aki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında şiddetli çatışmalar­a sahne oluyor.
Sudan, 2023 Nisan ayı ortasından bu yana Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfetta­h el-burhan komutasınd­aki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında şiddetli çatışmalar­a sahne oluyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye