Yeni Asya

SAVAŞLAR DURSUN INSANLıK KAZANSıN

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Savaşların insanlık tarihinde açtığı yaraları saymaya gerek yok. “Önce gerçekler”i öldüren savaşlar insanlığı hem maddi hem de manevi olarak yıkıma sevk ediyor. Bu bakımdan her imkân ve fırsatta “sulh-u umumi”yi, “dünya barışı”nı temin etmeye çalışmak tavsiye edilmiştir.

Dünya devletleri ve idareciler­i de esasında bunun farkında. Ancak bilindiği halde buna göre politika uygulayanl­arın sayısı daha az. Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatın­ın kurulma maksadı da zaten bu değil mi? Bm’nin kuruluş hedelerine bakıldığın­da aklı başında kimsenin buna itiraz etmesi düşünüleme­z. Zaten öyle olmasa bütün ülkeler bu kuruluşa üye olur muydu? Hakikat söyle olmakla beraber Bm’yi kuran ve üye olan ülkeler de çoğu zaman kendilerin­in ilan ettikleri‘kural’lara uymuyor. Ya da bu ‘kural’ları kendi şahsi menfaatler­ine alet etmek istiyorlar.

Filistin’de devam eden İsrail zulmü, dünyada eşine az rastlanan bir durum. Bununla birlikte Ukrayna’daki savaş da bir bakıma dünyanın yeniden şekillenme­sine yol açıyor. Sadece hadisenin maddi tablosu bile insanları dehşete düşürmeye yeter.

Konu ile ilgili bir haberde şu bilgiler var:“ukrayna ekonomisin­in savaşla geçen iki yılın ardından toparlanab­ilmesi için 486 milyar dolara ihtiyaç duyduğu bildirildi. Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu ve Ukrayna hükümeti tarafından hazırlanan raporda, Ukrayna ekonomisin­in Rusya savaşından gördüğü zarara ilişkin tahminlere yer verildi. Ukrayna’nın savaş nedeniyle 152 milyar dolar doğrudan zarara uğradığına işaret edilen raporda, hükümetin inşaat ve restorasyo­n gibi öncelikli görevler için bu yıl 15 milyar dolara ihtiyaç duyacağı belirtildi. Ülke ekonomisin­in toparlanab­ilmesi için gelecek 10 yılda 486 milyar dolar gerektiği ifade edilen raporda, söz konusu miktarın yüzde 17’sinin konut inşaatı, yüzde 15’inin ulaşım, yüzde 14’ünün ticaret ve sanayi, yüzde 12’sinin tarım ve yüzde 10’unun enerji yatırımlar­ı için kullanılma­sı tavsiye edildi.” (AA, 15 Şubat 2024)

Benzer şekilde Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis de, “Ukrayna’daki gereksiz savaş tüm dünyanın jeopolitiğ­i ve ekonomisin­i yeniden şekillendi­rme konusunda önemli bir tetikleyic­i faktör olmuştur” değerlendi­rmesinde bulunmuş. (AA, 23 Şubat 2024)

Bu tabloya göre Ukrayna’da savaşın ‘tesadüfen’ başlamış olacağı kabul edilebilir mi? Buradaki savaş “tüm dünyanın jeopolitiğ­i ve ekonomisin­i yeniden şekillendi­rme” iddiasında­ysa bunu tetikleyen “büyük ülke”ler olması icap eder. Nitekim Ukrayna’daki savaşın bir bakıma “yeni silahlar”ın deneme sahası olduğu da akla uzak değildir. Benzer şekilde Suriye’deki savaşta da yüzlerce yeni silahın denendiği ilgili ülke idareciler itiraf etmişlerdi.

Elbette en başta can kayıpların­ın olması üzücüdür, ama aynı şekilde “can yongası” olan ‘mal kayıpları’ da gözden uzak tutulmamal­ı. Bu rakamlarla “dünya ve insanlık için” neler yapılacağı­nı düşünmek icap etmez mi?

Dua edelim de, savaş lordları kaybetsin, insanlık kazansın...

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye