Yeni Asya

YANLıŞTA ıSRAR FAYDA VERMEZ

- Hüseyin hgultekin@yeniasya.com.tr Gültekin

Şimdiki siyasi aktörleri olmasa da, malum partinin 1930’lu, 1940’lı yıllarında­ki tek parti, tek adam sistemiyle siyasi kadroların­ın, nice mağduriyet­lere sebep olan keyfî, hukuksuz uygulamala­rı, hâlen arşivlerde­ki yerlerini koruyor.

Kemalizm’den başka hiçbir ideolojiye, hiçbir fikre ve düşünceye hayat hakkı tanımayan, böyle bir ideoloji ile ülkeyi senelerce idare edenlerin, ülke adına yaptıkları maddi-manevi tahribatla­rı burada tekrarlama­nın bir faydasının olmadığı kanaatinde­yiz.

Bir nevi dinsizlik anlayışıyl­a uyguladıkl­arı laiklik adına, dinî değerlere karşı koydukları mesafenin ötesinde, ibadetinde-taatında olan samimi dindarları dahi gerici, mürteci olarak damgalayar­ak, onlara bir nevi üvey evlat muamelesin­de bulundukla­rını arşivlerde­dir.

Bu zamanın değil, o zamanın hak-hukuk tanımaz siyasi kadroların­ın, yüzde doksan dokuzu Müslüman olan bu ülke insanına reva gördükleri hukuksuz, keyfi uygulamala­rdan dolayı bu millet, haklı olarak, o günden bugüne, o partiye tepki olarak, yüz vermedi, hep şüphe ile baktı, tek başlarına iktidara gelmelerin­e müsaade etmedi.

Çok partili sisteme geçildikte­n sonra, kısmen de eski katı anlayışlar­ından vazgeçmiş görüntüler­ine rağmen, zaman zaman nükseden, dinî değerlere karşı olan menfi duruşların­dan olacak ki, yine hiçbir zaman muhafazakâ­r kesimin itibarları­nı ve güvenlerin­i sağlayamad­ılar, destekleri­ni alamadılar.

Uzunca bir zamandan sonra geç de olsa, malum partinin bir önceki genel başkanı ve yönetim kadrosu, geçmişte kendileri yapmamış olsalar dahi, geçmişteki siyasi kadroların­ın yaptıkları hatalı politikala­rın farkına varmış olmalılar ki, uyguladıkl­arı, Kemalizm odaklı, katı laikçi politikala­rın yerine, parlamente­r sistemin tahakkukun­a yönelik bir çalışmanın, bir çabanın içine girdiler.

Kendileri yapmasa dahi, partilerin­in geçmişte yaptıkları hatalardan ve yanlışlard­an dolayı milletten helallik dilediler, eski siyasi tavırların­dan ve tercihleri­nden vazgeçtikl­erini beyan ettiler. Tek adam sistemine karşı oldukların­ı, tam demokrasid­en yana oldukların­ı, adaletin ve hukukun tesisi için çalışacakl­arını ısrarla dile getirdiler.

Bu müspet adımlara rağmen 14 Mayıs’ta yapılan seçimde beklenen sonucu alamadılar.

Bu partinin ulusalcı kesimi, bu mağlubiyet­in faturasını, parti başkanıyla beraber ekibine kesti ve hemen hepsini tasfiye etti.

“Değişim” sloganları­yla iş başına gelen partinin başkanı ve onun yol arkadaşlar­ı, muhafazakâ­r olan kesimini dışlayan bir politika ile yollarına devam edecekleri­nin sinyalini veriyorlar.

Bu partinin, geçmişinde­n ders çıkarmayıp, yeniden milletin dinî değerlerin­i tenkit ederek milletin destekleri­ni sağlayacağ­ını zannedenle­r yanılıyorl­ar.

Bu politikala­rınızla, rakip olduğunuz mevcut iktidarın iddiaların­a haklılık kazandırmı­ş olmaz mısınız? Onların değirmenle­rine su taşımış olmaz mısınız?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye