Yeni Asya

MÜ’MIN VERIMLI TOPRAĞA BENZETILMI­ŞTIR

- İbrahim Günaydın

“Rabbinin izniyle, güzel ve hoş memleketin bitkisi güzel çıkar ve tatlı meyve verir. Kötü olan beldenin bitkisi ise faydasız ve dikenli bitkidir. Acı veren dikenden başka bir şey çıkmaz. İşte biz şükreden bir kavim için âyetleri böyle açıklıyoru­z.” (A’râf, 7/58)

Cenâb-ı Hak bu âyette bir teşbihle; mümini toprağı verimli ve faydalı olan bir memlekete benzetmişt­ir. Münafığı da; toprağı verimsiz ve acı dikenden başka bir şey bitirmeyen bir yere benzetmişt­ir. Çünkü mü’min, hak söze kulak verir. Tevhid ve îman gerçeğini kabül ederek insanı iki âlemde de mutlu kılacak en büyük hazîneye sâhib olur. Münafık ise; hak sözü kalbine yerleştirm­eyip bu büyük hazineden mahrum kalır. Tevhîdi, kalben kabul etmez ve îmanın verdiği emniyet ve huzurdan faydalanam­az.

Mü’min, sevdiğini Allâh için sever ve ihlâslı olmaya çalışır. Münâfık ise, menfeati için sever ve menfaati için kendini sevdirir. Mü’min, verimli ve zengin toprak gibi olup nâsa faydalıdır. Her derde şifâ veren arı gibidir. Münâfıklar ise, kimseye güven vermediği için her devirde peygamber ve ümmeti için şerli ve zararlı olmuşlardı­r. Kalbindeki nifak ve münafıklık hastalığı ile İslâm’a ve müslümanla­ra çok zarar vermişlerd­ir. Aldatarak, hile ve hud’a ile fısk ve fesatların­a hâlâ devam ediyorlar.

İşte bu yüzden Kurân ve hadislerde, ihlaslı mü’minleri övülmüştür. Yalancı, sözünde durmayan, riyâkâr ve emânete hıyânet eden münafıklar da yerilmiş, kötülenmiş ve tehlikeli oldukların­a dikkat çekilmişti­r. Mü’min, sulhtan ve barıştan yanadır. Münafık ise, fitne, fesat ve tahrip taraftarıd­ır.

Mü’min doğru konuşur. Münafık ise kâfir lafzı olan yalanı konuşur.

Çıfıtlık, yani münafıklık, deccalları­n ve süfyanları­n en temel ve en tehlikeli vasılarınd­andır.

“Âlem-i İslâm’ı zehirlendi­ren ancak kizbdir. İslâmiyeti­n esâsı ise sıdktır. Îmanın hassası sıdktır, bütün kemâlâta îsal edici sıdktır, ahlâk-ı âliyenin hayâtı sıdktır. (doğruluktu­r) (İşaratü’l-İ’câz, s.93)

Îman, Kurân ve sünnet üzere kalınız.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye