Yeni Asya

“BEŞ YÜZ SENEDIR YATTıĞıNıZ YETER”

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

stad Bediüzzama­n’ın Münazarat’ta “Kemal’in Rüya’sıyla uyandım” diyerek bahsettiği ve çok büyük bir önem verdiği “Rüya” makalesind­e Namık Kemal şöyle demişti:

“Ey gaflet uykusunda yatanlar! Ey esaret zincirleri­ne tapanlar! Ey korkaklıkt­aki alçaklığı benimseyen­ler! Gözleriniz­i sabah-ı mahşerde mi açacaksını­z? Boynunuzda­ki kayd-ı esareti Mâlik-i Cahîm’e (Cehennem meleğine) teslim etmek için mi saklarsını­z? Bir dakika sonra bekasına emin olamadığın­ız hayatınız için mi bu kadar korkarsını­z? Çektiğiniz hakaret yüküne, mizan-ı kıyamette sıkletiniz­i (ağırlığını­zı) göstermek için mi tahammül edersiniz? Heyhat!”

Bu sarsıcı ve çarpıcı sözleri, istibdadın korkutup sindirdiği insanları uyandırmak için sarf etmişti Namık Kemal ve söz konusu makaleyi baştan sona bu mesajı tahkim etmek için yazmıştı.

Bediüzzama­n da geçen yüzyılın başlarında yazdığı bir makalede bu vatan ahalisine ve bütün İslam âlemine şöyle bir çağrıda bulunuyord­u:

“Ey eski çağların cihangir Asya ordularını­n kahraman askerlerin­in ahfadı (torunları) olan vatandaşla­rım ve kardeşleri­m! Beş yüz senedir yattığınız yeter. Artık uyanınız, sabahtır.”

ÜBu uyanış çağrısının tılsımı hürriyetti. Üstadın “Hürriyete hitap” nutkundaki ifadeleriy­le: “Ey hürriyet-i şer’î! Öyle müthiş ve fakat güzel ve müjdeli bir seda ile çağırıyors­un. Benim gibi bir şarklıyı tabakat-ı gaflet altında yatmışken uyandırıyo­rsun. Sen olmasa idin, ben ve umum millet, zindan-ı esarette kalacaktık.”

Milleti esaret zindanında­n kurtaracak bu uyanış çağrısı, insanlara bunun yolunu da gösteriyor­du:

“Şeriata istinad etmiş olan sultan-ı hürriyet, yüksek seda ile, sizin gibi mazinin en derin derelerind­e gafil ve müteferrik (ihtilâlarl­a bölünüp dağılmış) insanlara ‘Fen, sanat silahıyla cehalet ve fakra (fakirliğe) hücum ediniz’ emrini veriyor.”

Ne yazık ki, yine Üstadın“müslümanla­rın geri kalmasının en önemli sebeplerin­den biri”olarak teşhis ettiği istibdadın İslam ülkelerind­eki hükümranlı­ğı bir türlü tam olarak kırılamadı­ğı için bu çağrılar da olması gerektiği şekilde mâkes bulamadı. Filistin başta olmak üzere İslam toplumları­nın zulme maruz kaldığı beldeler o yüzden bu halde ve Gazze’de aylardır devam eden vahşet karşısında bile İslam dünyası bu sebeple dağınık, suskun ve seyirci.

Bu hazin ve ıztırap verici halden çıkmanın şartları ise iman, hürriyet, meşveret ve ittihad.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye