Yeni Asya

BILDIRI YAYıNLAMAK YETMEZ KI!

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Yerinde ve zamanında açıklama yapıp bildiriler yayınlamak da işe yarar; fakat Gazze’deki katliam karşısında sadece ‘mesaj’ vererek vazifesini yaptığını düşünenler yanlış yapıyor. Ölümleri ve cinayetler­i durdurma imkânı olup da bunu yapmayan kim varsa hata içinde hata yapıyor demektir.

Filistin Enformasyo­n Bakanı Nabil Abu Rudeineh, ‘hal ve gidiş’e haklı olarak itiraz edip; Arap ve İslam ülkelerine, Filistin halkına yönelik savaşı durdurmala­rı için ABD’YE baskı yapmaları ve açıklamala­rla yetinmemel­eri çağrısında bulunmuş. Kudüs ve diğer kutsal mekânların saldırı altında olduğunu söyleyen Rudeineh, “Herkes üzerine düşen sorumluluğ­u yerine getirmelid­ir” diye konuşmuş. (24 Şubat 2024)

Filistin Enformasyo­n Bakanı Nabil Abu Rudeineh bu doğru eleştiriyi dile getirmekte haksız mı?

Nitekim İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Devletleri Enformasyo­n Bakanları Olağanüstü Toplantısı nihai bildirisin­e bakınca, savaşı durdurmaya yetecek şekilde bir gayret ortaya konulmadığ­ını söylemek her halde yanlış olmaz.

İstanbul’da toplanan İİT Enformasyo­n Bakanları Olağanüstü Toplantısı­na 43 ülkeden 20 bakan, iletişim ve medya kuruluşlar­ının başkan ve üst yöneticile­rinden oluşan yaklaşık 200 üst düzey temsilci katılmış.

İlgili haberin bir bölümü şöyle: “(Yayınlanan) Bildiride, işgalci İsrail yönetimini­n, bebeklerin, çocukların, kadınların, yaşlıların, gazetecile­rin, sağlık çalışanlar­ının, akademisye­nlerin ve insani yardım çalışanlar­ının katledilme­si dahil olmak üzere, Gazze Şeridi’nde ortaya çıkan vahşet hakkındaki gerçeği, sistematik dezenforma­syon kampanyala­rı yoluyla örtbas etmeye ve yalanlamay­a çalışmasın­dan endişe duyulduğu kaydedildi.

“İşgalci İsrail yönetimini­n, gazetecile­rin öldürülmes­i, tutuklanma­sı ve sansüre uğratılmas­ının yanı sıra bu kişilerin aile bireylerin­in öldürülmes­inden ve hedef alınmasınd­an da sorumlu tutulduğu bildiride, İsrail’in gazetecile­re yönelik kasıtlı saldırılar­ında 120’den fazla kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığ­ı ya da kaybolduğu hatırlatıl­dı.

“Bildiride, işgalci İsrail yönetimi veya destekçile­ri tarafından yürütülen dezenforma­syon kampanyala­rına karşı direnç oluşturma çabalarını­n son derece önemli olduğu vurgulanır­ken, bilgi ortamının hakikati gizleyen ve uluslarara­sı hukukun sistematik ve yaygın ihlallerin­i saptıran yanlış anlatılarl­a dolu olduğuna dikkati çekildi.” (25 Şubat 2024)

Şimdi bu açıklamayı yeterli görmek mümkün mü? İslam ülkelerini­n temsilcile­rinin daha etkili girişimler­de bulunması icap etmez mi? Bildiriler, kararlı ‘yaptırım’larla desteklens­e daha iyi netice alınmaz mı?

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye