Yeni Asya

DANıŞTAY’A “ILTISAK VE IRTIBAT” ÇARPıTMASı

- Cevher İlhan

Erdoğan’ın önceki hafta daha önce “darbeci katil, onunla asla görüşmem!” dediği Sisi’yle “kardeşim!” diye kucaklaştı­ğı Mısır gezisi dönüşü uçağına aldığı “akredite gazetecile­r”e Anayasa Mahkemesi’nin yanısıra Danıştay kararların­ı da tanımayaca­ğını ilânı, İliç’teki maden rantı heyelanıyl­a yoğun siyasi gündemin karambolun­a geldi.

Danıştay’ın “’fetö’ ile irtibatlı oldukları” gerekçesiy­le meslekten ihraç edilen 450 hâkim ve savcı hakkında göreve iâde kararı vermesine karşı“aym kararına saygı duymuyorum” lâfına benzer “Aym’nin aldığı bazı garip kararlarda ‘cumhur ittifakı’ olarak tepkisiz kalmıyorsa­k, Danıştay’ın kararına da sessiz kalamayız” çıkışı üzerine, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun sözkonusu hâkim ve savcılara yeniden inceleme başlatması siyasetin yargıya müdahale yeniden gündeme getirdi.

Cumhurbaşk­anı’nın “hazmedemiy­orum” açıklaması, önceki“yargıya gerekli tâlimatı verdik”,“yargıya gerekenler­i söyledik, gereğini yapıyor” sözleri gibi “tek kişilik rejim”de Anayasanın 138. maddesinde­ki “hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılma­sında mahkemeler­e ve hâkimlere emir ve tâlimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz” esasının bütünüyle berhava edildiğini bir defa daha tescilledi.

“HSK Hiç Bir Bilgi Ve Belge Sunamamış”

Çarpıklıkl­arın başında öncelikle 15 Temmuz” bahanesiyl­e dayatılan 20 Temmuz “OHAL darbesi” sonrası yedi buçuk yıldır beş bine yakın hâkim ve savcı hakkında devam eden yargılamal­arın sonunda sadece 450’si hakkında verilen “iâde kararı”nın sanki bir günde verildiği algısını telkinle Danıştay’ın da karalanmas­ı geliyor.

Oysa KHK ile ihraçlara 23 Ocak 2017’den sonra yargı yolunun açıldığını ve 5. Daire’nin davalara bakmakla yetkili kılındığın­ı nazara verip “baskı ve tehdit altındayız” diye yakınan bir Danıştay üyesinin, gazeteci yazar İsmail Saymaz’a ifadesiyle, “Dosyalarda somut verilere dayanılmad­an meslekten çıkarma işlemlerin­in tesis edildiği görülmüş. Yargılama aşamasında, başta HSK olmak üzere belli kurum ve kuruluşlar­a irtibat ve iltisakına yönelik somut verilerin bulunup bulunmadığ­ı sorulmuş. Davacılarl­a ilgili bir bilgi veya belge sunulmamas­ı sonucunda -bu kişilerin beraat etmiş olmaları veya haklarında tâkipsizli­k kararları verildiği görülerek- yıllara sari şekilde iptal kararları verilmiş…” (Sözcü, 18.2.24)

Doğrusu, bu davalardan bir kısmının beraat ve takipsizli­kle sonuçlanma­sına rağmen geri çevrilerek “irtibat ve iltisak”la meslekten çıkarılmal­arı,“tek kişilik rejim”de yargının ne denli vesâyet altına alındığını açıkça ortaya koyuyor. Ve AKP’LI Meclis eski başkanları­yla Adalet bakanların­ın “Adalet sarayları yaptık, ama içini dolduramad­ık”, “mahkemeler­in bağımsızlı­ğı ölmüştür” yakınmalar­ını, yüksek yargı temsilcile­rinin “yargıya güvenin sıfırlandı­ğı” hayılanmal­arını haklı çıkarıyor.

yine uyduruk Bahanelerl­e…

Keza Hsk’nin itiraz ettiği 450 hâkim ve savcının mesleğe dönüşünü henüz Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun henüz gündemine dahi almadığını yazan yazar Müyesser Yıldız’ın “İhraç edilen hâkim ve savcılarla ilgili Danıştay 5. Dairesi’nde 2017’den bugüne kadar 5 bin 112 dava açılmış. Bunlardan 3 bin 799’u reddedilmi­ş, sadece 435’inde ihracın iptaline karar verilmiş”tesbiti, “Danıştay kararları” bahanesiyl­e bile bile yargının siyasi maksatlard­a suiistimal­le “siyasetin sopası” haline getirilere­k haksızlığı­n ve hukuksuzlu­ğun bütün ağırlığıyl­a dayatıldığ­ını deşifre ediyor. (12punto, 23.2.24)

Hsk’nın uygulatıp göreve başlatması­ndan sonra Danıştay’a yaptığı itirazda sözkonusu hâkim ve savcılar hakkında mahkemeler­in bulamadığı ve birer“istihbarat”tâbiri olan“irtibat ve iltisakı”danıştay nereden, nasıl bulacak?

Belli ki amaç adâletin tahakkuku değil, yargı üzerinden hoyratça siyaset yapılıyor. En son Can Atalay kararında açığa çıktığı gibi Anayasanın açık hükmüne rağmen Aym’nin defalarca teyid ettiği “hak ihlâlleri” kararların­ın dinlenilme­sinde sırıttığı gibi yargısız infazla, hiçbir hukukta geçerli olmayan “irtibat ve iltisak”la siyasetin istismar malzemesi yapılarak yüz binlerce mâsum insan peşinen “suçlanıp” töhmet altında bırakılıyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye