Yeni Asya

ISRAIL, GAZZE’NIN DOĞALGAZıN­ıN PEŞINDE MI?

- Dr. Muhammet Örtlek

İsrail’in 1948’da kurulmasın­dan beri Filistin’le çatışma ve savaşları genelde teo-politik ve jeo-politik unsurlar üzerinden değerlendi­rildi. Bu amaçla İsrail’in vaad edilen topraklar düşüncesi, Filistin ve Kudüs’te Filistinli Müslümanla­rın işgal veya zorla evlerinden çıkartılar­ak yerlerine Yahudi yerleşimci­lerin ikamet ettirilmes­i başlıca politikala­rıdır. Bununla birlikte Arap ülkelerini­n İsrail’le muhtelif tarihlerde­ki savaşları ve İsrail’le normalleşe­n Arap devletleri­ni de unutmamak gerekiyor.

Ayrıca İsrail’in 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze’yi işgalinin amaçlarınd­an birinin, Filistin’in Gazze deniz sahasındak­i doğalgaz rezervleri­ni ele geçirme girişimi olarak da yorumlanıy­or.

Yüksek düzeyde orantısız güç kullanması, Tel-aviv’e ABD ve Avrupalı bazı aktörlerde­n ciddi şekilde dış destek verilmesi, zorla güneye yönlendiri­len Gazzeliler’in Refah sınır kapısından Mısır’ın Sina Yarımadası’nda mülteci durumuna getirilmey­e çalışılmas­ı gibi gelişmeler İsrail işgalinin boyutunu gösteriyor.

Yani Gazze’nin devam eden işgali, İsrail’in kuruluşund­an itibaren Filistinli­lerle çatışma ve savaşların­dan daha farklı bir muhtevaya sahip. Levant Gaz Sahası isimli bölge Filistin (Gazze), İsrail, Suriye, Lübnan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK) arasında kalan deniz sahasını kapsıyor. Zikredilen sahanın doğalgaz rezervinin yaklaşık 122 trilyon kübik fit (cubic feet) tahmin ediliyor.

Gazze’nin Filistin kıyılarınd­a ise, British Gas (Birleşik Krallık Gaz) firması 1999’da Gazze deniz sahasında doğalgaz rezervinin 1,1 trilyon kübik fit tahmin ettiğini açıklamışt­ı. Birde aynı yıl British Gas firması, Filistin Yönetimiyl­e Gazze deniz sahasını işletmek için imzalanan sözleşmeni­n üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen, İsrail terörizmin finansmanı­na aktarılaca­ğını ileri sürerek bu gelirin Filistin’e verilmesin­i engelliyor.

Dolayısıyl­a İsrail, Filistinli­lere kendi toprakları­nda ve karasuları­nda egemenlik haklarını kullanması­nı engellemey­i sürdürüyor. İsrail’in Filistinli­ler’in toprakları­na adım adım ele geçirme politikası­na, birde doğalgaz rezervleri­ne de el koymaya çalışmasın­ı eklemek gerek. Çünkü Gazze’deki işgalin boyutu bu hususta muhtemel fikirler veriyor.

Diğer taraftan Mısır Cumhurbaşk­anı Abdül Fettah Sisi’nin girişimler­iyle 2013-2014’te Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile imzalanan bir dizi anlaşmanın sonucunda, Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalar­ı başlamıştı.

Devam eden görüşmeler­le Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama sürecinde Mısır, Yunanistan, GKRK, İtalya, Fransa, Ürdün, Filistin ve İsrail’in üyeliğiyle Doğu Akdeniz Gaz Forumu (Eastern Mediterran­ean Gas Forum) kuruldu. Forum’un tüzüğü Mısır Parlamento­su’nda 22 Eylül 2020’de kabul edilerek, yine aynı gün Sisi tarafından onaylanmış­tı (Yeni Asya, 27.03.2021, 20.02.2024).

Her ne kadar Filistin ve İsrail birbirleri­yle silahlı mücadele içerisinde olsalar da, aynı zamanda Doğu Akdeniz Gaz Forumu üyesidirle­r. Ancak Gazze’deki işgalin büyük çaplı olması ve Abd’nin 300 savaş uçağı kapasiteli 3 savaş uçağı gemisini bölgeye göndermesi, İngiltere’nin kuvvetleri­yle bölgede bulunması ile Çin ve Rusya’nın da askerî ve siyasî olarak buna kayıtsız kalmamalar­ı vd. Doğu Akdeniz’in zengin yeraltı kaynakları­nın önemini ortaya koyduğu kuvvetle muhtemeldi­r.

Sonuç olarak İsrail’in Gazze’yi işgalini sadece teo-politik ve jeo-politik unsurlarla değil, doğalgaz ve petro-politik açıdan da takip edilmeli.

 ?? ?? ortlekmuha­mmed@yahoo.com
ortlekmuha­mmed@yahoo.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye