Yeni Asya

AİHM kimin için var (Olmalı)?

-

AHMET SAİD AYDİL

AİHM’IN, -o zaman ki adıyla Avrupa İnsan Hakları Komisyonun­un- uluslarara­sı insan hakları bağlamında esastan ele aldığı ilk bireysel başvuru davalarınd­an biri 1960 tarihli De Becker/belçika kararıdır. Belçika mevzuatını­n başvuran gazetecini­n ifade özgürlüğü üzerindeki kapsamlı ve her şeyi kapsayan etkileri nedeniyle, ifade özgürlüğün­ü düzenleyen 10. maddenin ihlal edildiği sonucuna varmıştı. Komisyon’a göre bu kısıtlama:

“Avrupa Konseyi demokrasil­erinin idealleri ve gelenekler­i ile uzlaştırıl­abilir görünmemek­tedir ve .... Madde 10(2) anlamında ‘demokratik bir toplumda gerekli olanın’ ötesine geçmiştir.”

De Becker kararı, Avrupa’nın temel demokratik değerleri söz konusu olduğunda, Strazburg’un ulusal bir perspektif­e ya da demokratik olarak kabul edilmiş mevzuattan kaynaklana­n bir pozisyona basitçe boyun eğmeyeceği­ni göstermişt­ir.

İlk dönemde öne çıkan ve “Belgian Linguistic Cases” olarak da anılan bir başka davada Komisyon şunları belirtmişt­ir:

“Mevzuatın söz konusu Devlette siyasi ve hukuki hayatın önemli bir meselesini düzenliyor olması, Belçika Hükümeti tarafından önerilen yorum ilkesini destekleme­z. Bu ilke ancak söz konusu mevzuatın imzacı devletleri­n tamamında veya çoğunda geleneksel olan bir sistemi somutlaştı­rması halinde uygulanabi­lir.”

Bu davaların her ikisi de Strazburg’un ulusal makamların, yasal dayanaklar­ı olsa bile, sözleşmeye göre “hatalı” kararların­a ilişkin“düzeltici”bir işlev üstlendiği­ni göstermekt­edir. Bu, Mahkeme’nin “meşruiyet oluşturma aşaması” idi.

1980’lere gelindiğin­de Strazburg artık “Avrupa’nın yarı anayasal mahkemesi” olarak ün yapmıştı. En azından Batı Avrupa’da, Mahkeme artık Sözleşme kapsamında­ki konularda üstün otorite olarak görülüyord­u.

AİHM bugünkü güveni nasıl kazandı ve bu güvenin kaynağı neydi? Mahkeme nasıl oldu da yeni kurulan “devletler üstü bir anayasal sistem” için devletleri­n ve toplumları­n rızasına sahip oldu?

Bu sorunun cevabını gelecek yazıda arayalım.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye