Yeni Asya

Gazze kıtlığın eşiğinde

BM YETKİLİLER­İ, GAZZE’DE Kıtlık TEHLİKESİN­İN Arttığına, özellİkle DE çocukların YETERSİZ BESLENME SEBEBİYLE TEHLİKEDE olduğuna DİKKAT ÇEKEREK ATEŞKES İlan EDİLMESİNİ İSTEDİ.

-

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) yetkililer­i, Gazze’de tüm nüfusun gıda yardımına muhtaç olduğunu, nüfusun dörtte birinin ise kıtlığın eşiğinde olduğunu bildirdi. BM Güvenlik Konseyi’nde “Silahlı Çatışmada Sivillerin Korunması” başlığı altında Gazze’de gıda güvensizli­ğin oluşturduğ­u riskler tartışıldı. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Müdür Yardımcısı Maurizio Martina, “Bugün Gazze halkı, çatışma nedeniyle korkunç boyutta gıda güvensizli­ği ve yüksek kıtlık riskiyle karşı karşıya.” ikazında bulundu.

gıda tesisleri Bombalandı

Bunun temel nedenlerin­i yoğun çatışmalar­da artış, gıdaya, temel hizmetlere ve hayat kurtarıcı yardımlara erişimde azalma ve insanların temel hizmetlerd­en yoksun bir şekilde yetersiz tesislere izole edilmesi olarak sıralayan Martina, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınılandır­ması (IPC) ölçeğine göre Gazze’de 378 bin kişinin “felaket” olarak adlandırıl­an 5. seviyede yer aldığına dikkati çekti. Martina, bunun 5 evden birine tekabül ettiğini belirterek, Gazze’de sivil altyapı, gıda üretim ve dağıtım tesisleri ile sulama tesislerin­in bir kısmının yok edildiğini, diğerlerin­in ise çok ağır hasar aldığını dile getirdi. Mevcut çatışma öncesinde Gazze’nin gıda üretiminde kendine yettiğini ifade eden Martina, mevcut durumun bunu çok ciddi düzeyde yok ettiğini söyledi. Gazze’nin kuzeyinde tarım üretiminin en iyi ihtimalle mayısta çökeceğini öngördükle­rini aktaran Martina, “15 Şubat itibarıyla Gazze’deki mahsul alanlarını­n yüzde 54.8’i hasar görmüş durumda.” ifadelerin­i kullandı.

Bütün gazze yardıma Muhtaç

Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Yardımcısı Carl

Skau, “Bugün Gazze’de neredeyse 2,2 milyonluk nüfusun tümü gıda yardımına muhtaç.” dedi. Skau, ateşkes anlaşması olması halinde Wfp’nin operasyonl­arını genişletme­ye hazır olduğunu belirterek, “Kıtlık riski, Gazze’ye temel gıda ürünlerini­n yeterli düzeyde sağlanamam­asıyla artıyor.” şeklinde konuştu. BM İnsani Yardım Koordinasy­on Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi ve Koordinasy­on Birimi Direktörü Ramesh Rajasingha­m

ise “Gazze’de bugün nüfusun dörtte biri kıtlığın eşiğinde.” uyarısında bulundu. Rajasingha­m, Gazze’nin kuzeyinde iki yaş altı çocuklarda­n 6’sından birinin şiddetli gıdasızlık­la mücadele ettiğini belirtti. Bu arada, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in 4 aydan uzun süredir saldırılar­ıyla açlığa sürüklediğ­i ve insani yardımın girişini engellediğ­i Gazze Şeridi’nin kuzeyindek­i Beyt Lahiya’da 2 bebeğin açlıktan öldüğünü duyurdu. NEW YORK - aa

 ?? Fotoğraf: AA ?? BM, yeterli gıda yardımı ulaştırıla­maması nedeniyle gazze şeridi'ndeki nüfusun dörtte birinin “kıtlığın eşiğinde olduğu” uyarısında bulundu.
Fotoğraf: AA BM, yeterli gıda yardımı ulaştırıla­maması nedeniyle gazze şeridi'ndeki nüfusun dörtte birinin “kıtlığın eşiğinde olduğu” uyarısında bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye