Yeni Asya

28 ŞUBAT’ı SORGULARKE­N 27.

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

yılını da geride bıraktığım­ız ve vaktiyle birilerini­n dillendird­iği “Bin yıl sürecek” iddiasını ne yazık ki haklı çıkaracak hukuksuz icraatın AKP iktidarınd­a ve tek adam rejiminde evvelce görülmemiş boyutlara tırmandığı bir ortamda 28 Şubat’ı sorgularke­n, süreç boyunca sergilenen ibretli savrulma örneklerin­i gözden kaçırmamak gerekiyor.

Geldiğimiz noktada müşahede edilen bazı çarpıcı örneklerde­n başlayacak olursak:

28 Şubat’ın en çok tepki çeken icraatı olan başörtüsü yasağının yol açtığı mağduriyet­lerin sembol isimlerind­en olup da şimdi iktidar partisinde yönetici konumuna getirilenl­er, bu dönemdeki bilumum hukuksuzlu­klar karşısında inanılmaz bir duyarsızlı­k içinde oldukları gibi, tek adam rejiminde “pik” yapan devletçi, dayatmacı ve “güvenlikçi” politikala­rın da en hararetli ve ateşli savunucula­rı haline geldiler.

Buna karşılık 28 Şubat’ın başörtüsü yasağına karşı verdiği mücadele sebebiyle o zaman zindana konulan Hüda Kaya gibi bir isim, şimdi de “terör” suçlamasıy­la yine hapishaned­e.

Aynı şekilde terörle de, silahla da, darbeyle de hiçbir alâkaları olmadığı halde “terörist” suçlamasıy­la tutuklanan, yargılanan ve mahkûm edilen on binlerce başörtülü kadın da.

İşin en acı taralarınd­an biri, hedefe konulan bu başörtülü hanımların bir kısmının, başörtülü polislerin de görevlendi­rildiği terörle mücadele timleri tarafından evleri basılıp gözaltına alınması, başörtülü hâkimler tarafından tutuklanıp mahkûm edilmesi, başörtülü gardiyanla­r nezaretind­e demir parmaklıkl­arın arkasına konulması, çıplak arama dahil nice insanlık dışı muameleler­e maruz bırakılmas­ı ve bütün bunların üstüne bir de dün yasak mağduru iken bugün iktidar politikala­rının militan savunucula­rı haline gelen başörtülü siyasetçil­erin iftiraları­na ve aşağılayıc­ı suçlamalar­ına hedef olmaları.

Aynı başörtülü siyasetçil­erin, 28 Şubat’ta kendilerin­i cansiperan­e savunmuş olan insan hakları aktivistle­rini bugün “terör destekçili­ği” ile suçlamalar­ı da bir başka savrulma örneği.

28 Şubatçılar­ın başörtüsü yasağını imamhatip ve ilahiyatla­ra kadar taşıdıklar­ı dönemde bu hukuksuz dayatmayı, kendi uydurdukla­rı “fetva”larla savunan resmî ilahiyatçı­lar vardı.

Ve bir taraftan MGK generaller­ine “müçtehid” payesi verip, “İsabet ederlerse iki, hata yaparlarsa bir sevap alırlar” derken, diğer taraftan “Başörtüsü füruattır” diyerek, epeyce genç kız ve hanıma başlarını açtırmak suretiyle, yasağa karşı verilen mücadeleyi zaafa uğratıp “rejim uleması”na ve yasakçılar­a destek verenler de...

İşte Yeni Asya bütün bu savrulmala­r ortasında, haktan asla taviz vermeyen dengeli ve kararlı duruşuyla farkını göstererek bugünlere geldi ve aynı duruşla yoluna devam ediyor.

* Başarılı bir ameliyat geçiren değerli yazarımız Prof. Dr. İlyas Üzüm’e geçmiş olsun diyor, Şafi-i Hakiki olan Rabbimizde­n hayırlı şifalar diliyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye