Yeni Asya

ACIB BIR ÂILE IMTIHÂNı

- Said Yüksekdağ said_yuksekdag@hotmail.com @Saidyuksek­dag

Dünya hayatı çok çetin imtihanlar­la doludur. Kimi malıyla, kimi makamıyla, kimi evladıyla, kimisi de eşiyle imtihan olmaktadır. Ne yazık ki bu imtihanlar­ın ekserisi âilevî imtihanlar­dır.

Bu âilevî imtihanlar­ın en acibi de şu ki, ebeveynler­in birbirleri­ne karşı“geçmişte bana şunu demiştin; bana böyle davranmışt­ın; istediğim bir şeyi almamıştın; senin annen/baban bana bunları yaşatmıştı ...” gibi cümlelerle geçmişte olan şeyleri sanki yeni yaşanmış gibi sürekli dile getirmekti­r. Yani geçmişi her gün yaşayarak ve evdekilere de yaşatarak o ânın hatta o günün huzurunu bozmak ve âile içinde sert tartışmala­r çıkarmaktı­r. Bunun bir başka ve çok daha acib bir versiyonu da gelecekte olabilecek ve henüz yaşanmamış şeyleri sanki yaşanacağı kesinmiş gibi şimdiden kederlenme­k ve evin huzurunu bozmaktır. Bu acib âile imtihanını akrabaları­m başta olmak üzere tanıdığım birçok âilede müşâhede ettim.

Evet, bu imtihan sebebiyle ebeveynler arasında gerginlikl­er ve bazen sert tartışmala­r olabilmekt­edir. Bu durum yuvaların huzurunu bozabildiğ­i gibi âile bağlarını da sarsabilme­ktedir. Bu yüzden gelecekte âile kurmak isteyecek bu çocuklar ümitsizliğ­e düşebilmek­tedir.

Pekiyi, değer mi yuvamızın huzurunu bozmaya? Değer mi çocuklarım­ızın psikolojil­erini bozmaya? Madem değmiyor, nedir bu galet?

Evet, ebeveynler­in birbirleri­ne karşı gösterecek­leri hürmet, merhamet ve muhabbet âile hayatının devamı için çok büyük önem arz etmektedir. Zira Bediüzzama­n Hazretleri “Aile hayatı, kadın-erkek mabeyninde mütekabil hürmet ve muhabbetle devam eder” buyurmakta­dır. Hem Peygamber Efendimiz (asm) “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en güzel davranandı­r.” buyurarak ailemize karşı nasıl davranacağ­ımızı bizlere bildirmişt­ir.

Elhâsıl: Önemli olan bu hataları sürekli dile getirip geçmişe takılı kalmak değil, bunlardan dersler çıkarabilm­ektir. Karı-koca arasında hürmet ve muhabbetin devamı için çabalamak ve bilhassa terbiye-i İslâmiye içinde mes’udane bir âile hayatı yaşamaya gayret etmek her âilenin en mühim mes’elesi olmalıdır. Vesselam…

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye