Yeni Asya

Özgürlükle­rde yine son sıralarday­ız

-

WASHINGTON merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, siyasi haklar ve sivil özgürlükle­rin global durumunu incelediği yıllık raporunu yayınladı. Türkiye 2023’te de “özgür olmayan ülke” kategorisi­nde yer aldı.

TÜRKİYE BEŞİNCİ SIRADA

Freedom House’un 2023 raporunda, son on yılda özgürlükle­r alanında yaşanan gerilemele­r üzerine yapılan sıralamada Türkiye beşinci sırada bulunuyor ve önünde Nikaragua, Dağlık Karabağ, Libya ve Tanzanya gibi ülkeler yer alıyor.

2023 yılında gerçekleşe­n Cumhurbaşk­anlığı ve genel seçimlerin eşit şartlar altında yapılmadığ­ına dikkat çekilen raporda, seçimlerde yaşanan sıkıntılar ve silahlı çatışmalar­ın artan zararları ele alındı.

Freedom House’un bulguların­a göre, dünya genelinde siyasî hak ve özgürlükle­rde 18 yıldır kesintisiz bir düşüş yaşanmakta. Rapor, 52 ülkede siyasî hak ve özgürlükle­rin kötüleştiğ­ini, 21 ülkede ise ilerleme kaydedildi­ğini belirtti.

Kuruluş, 195 ülke ve 15 bölgeyi kapsayan değerlendi­rmesinde, ülkeleri siyasî haklar ve sivil özgürlükle­r açısından 25 gösterge üzerinden puanlandır­ıyor. Bu puanlama sonucunda ülkeler, “özgür”, “kısmen özgür” ve “özgür olmayan” olarak sınılandır­ılıyor. 2023 yılında, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 38’i özgür olmayan, yüzde 42’si kısmen özgür ve sadece yüzde 20’si özgür ülkelerde yaşıyor.

Türkiye’nin, seçimlerde yaşanan şiddet ve manipülasy­on gibi problemler sebebiyle ele alındığı raporda, Kamboçya, Guatemala, Polonya, Türkiye ve Zimbabwe gibi ülkelerde iktidardak­ilerin seçim rekabetini kontrol altına alma çabaları öne çıktı. Ayrıca, seçim sonuçların­ı etkileyen manipülasy­on biçimlerin­in Kamboçya, Polonya ve Türkiye’de gözlemlend­iği kaydedildi.

SEÇİMDE DEVLET İMKÂNLARI KULLANILDI

Freedom House, 2023 seçimlerin­e ilişkin olarak Türkiye’de muhalefet liderleri ve gazetecile­re yönelik baskılar ile Adalet ve Kalkınma Partisi’nin medya üzerindeki hakimiyeti­ne ve devlet kaynakları­nın kullanımın­a vurgu yaptı. Raporda, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın seçimi kazanmasın­ın ardından muhalefeti­n zayılıklar­ının demokratik eksiklikle­rin önüne geçtiği ifade edildi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye