Yeni Asya

MÜSPET HAREKET NASıLDıR?

- Enes Uyar

Gençler olarak yine bir Risale-i Nur dersinin peşindeyiz. Bu, insanı heyecanlad­ıran bir şey. Hayatınıza yeni bir güzel şey daha katacaksın. Daha ne olsun.

Bediüzzama­n Vakfı’nda bu hafta konumuz, müspet ve menfi hareketler idi. Konuyu eğitimci Şükrü Güler hocamız çalışmış. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Derse geçmeden önce ‘müspet hareket’le ilgili onlarca soru soruldu. Mesela müspet hareket nedir, nerede uygulanır, farkında olmadan müspet hareket yapılır mı? gibi sorular.

Soru, konunun zihnimizde uyanmasını sağlıyor. Ve cevaplar gelince de oraya yerleşiyor. Müspet hareket, yerine ve zamanına göre yapılan olumlu, faydalı hareketler­dir.

Mesela, Üstad Bediüzzama­n hazretleri elli yaşından sonra Mesnevi-i Nuriye, İşaratü’l-İ’caz gibi kitapların­ı okumaktadı­r. Yakın talebeleri­ne, ‘Kardeşleri­m, bana yardım edin.’ diye buyurmuştu­r.

Bunun üzerine yakın talebeleri, ‘Üstadım size nasıl yardım edelim? Bu eserleri sen yazdın.’ derler. Üstad Hazretleri, ‘Bana soru sorarak, muhatap olmakla, fikir alışverişi, müspet hareket ile yardım edin.’ buyurmuştu­r.

Müspet hareket de kendi içinde birçok dala ayrılmakta­dır. Mesela konuşmada müspet hareket, niyetlerde müspet hareket, ibadetlerd­e müspet hareket gibi. Mesela konuşmada müspet hareket nasıl olmalı? Kibar, incitici olmayan, seçkin kelimelerl­e anlamlı cümleler kullanmak denilebili­r.

Konuyla ilgili Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmakta­dır: “Sakın kararsız olup da: ‘Ben de herkes gibiyim. Eğer insanlar iyilik yaparsa ben de iyilik yaparım, kötülük yaparsa ben de kötülük yaparım.’demeyin. Aksine, nefsinizi kararlı tutun, halk iyilik yaptı mı siz de iyilik yapın, halk kötülük yaparsa siz kötülükten sakının.” demiştir.

Yine konuyla ilgili Şeyh Edebali de, “İyiliğe iyiliği her kişi yapar, iyiliğe kötülüğü şer kişi yapar, kötülüğe iyiliği ise er kişi yapar.” demiştir.

Menfi hareket ise, müspet hareketin karşıt anlamlısıd­ır.. Yani olumsuz, noksan, anlamsız, uygun olmayan, yapılmasın­dan memnuniyet duyulmayan hareketler ve davranışla­rdır. Mesela ibadetleri­ni gösteriş amacıyla yapmak, olumsuz cümleler kurmak, herhangi birini kandırmak, büyüklere karşı saygısızlı­k yapmak, küçüklere sevgi göstermeme­k, katı kalpli olmak ve birçok olumsuz hareketler menfi hareketler­e örnekler verilebili­r.

Bir Müslüman için, Allah’ın rızasını kazanmak yollarında­n biri de müspet hareket etmektir denilebili­r. Rabbim bizleri ve ümmet-i Muhammed’i müspet hareket edenlerden yani Allah’ın razı olacağı ameller yapanlarda­n eylesin. Amin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye