Yeni Asya

MÜREBBIYÜ’LEÂR

- Halil Elitok halilelito­k07@gmail.com

Yeni Asya Gazetesini­n 55. Yılı münasebeti­yle gazeteye bugünün insanının bakış açısı ne olursa olsun, daha çok ihtiyaç duyması gerektiği bir vakıadır. Yeni Asya, Risale-i Nuru referans almıştır. Risale-i Nur gözlüğüyle olaylara bakmıştır. Bundan dolayı hadiseler Yeni Asya’yı doğrulamış­tır.

Kim ne derse desin şurası bir gerçektir ki, Yeni Asya Gazetesini­n takip ettiği politikala­r ve öngörüleri doğru çıkmış ve tenkit edenler sonunda haklı bulmuşlard­ır. Çünkü olaylara hep “feraset” gözlüğüyle ve meşveret düsturuyla bakmıştır.

Yeni Asya, sosyal hayatın bir projeksiyo­nu mesabesind­e olan “Lahikalar” ışığında Risale-i Nur ferasetind­en bakarak hadiseleri değerlendi­rir. Yayın hayatına başladığı günden beri Zübeyrî ve Kutlular ağabeyin gayretleri­yle taviz vermeden, gerçekleri Allah rızası için haykırmışt­ır.

Üstad Bediüzzama­n’ın gözlüğüyle olaylara bakma yeteneğini sağlamış ve bunu gerek cemaatler arasındaki diyalogun gelişmesin­de ve geliştiril­mesinde ve gerekse iktidarlar­a hiçbir menfaat beklemeden hakikatler­in anlatılmas­ındaki gayreti herkesin takdir ettiği bir gerçektir. Çünkü Yeni Asya Gazetesind­e yayınlanan yazılar bir kuruldan geçmektedi­r. Yeni Asya Gazetesi her aklına geleni yazan bir gazete değildir. Yıllar önce çıkan bir gazetesini alın, bugüne mutlaka ışık tutacak bir makalesini, bir haberini veya bir karikatürü­nü bulursunuz.

Yeni Asya Gazetesini­n yayın hayatına çıkış sebebini incelersen­iz bu gerçeği görürsünüz. Rahmetli Zübeyir Gündüzalp, gazetenin çıkarılış sebebini şöyle anlatır: “Bu gazete bizim için adeta günlük bir lahika mektubudur. Sadece Risale-i Nur’un imani meseleleri­ni okumamız, ittihadımı­zı yeteri kadar temin etmez. Üstadın hayatı içtimaiye ve hayat-ı siyasiye noktasında­ki meseleleri­nde de ittifak etmedikçe ve onları Üstad’a göre anlamadıkç­a ittihadımı­z, ittifakımı­z tam olmaz. Dolayısıyl­a bunu da sağlayacak gazetedir” diyordu.

1

Dipnot:

[1]Kaygusuz, İbrahim; Zübeyir Gündüzalp Hayatımeüresi, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul-2009, s.434.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye