Yeni Asya

“BUYRUKLU REJIM”LE ÇÖKÜŞ

- Cevher İlhan

Aslında en son Anayasa Mahkemesi’nin“cumhurbaşk­anının anayasa güvencesin­deki temel haklara ilişkin düzenleme yapma yetkisinin olmadığı, Meclis’te kanun çıkarılmad­an kararnâmel­erle temel hak ve hürriyetle­re müdahale edemeyeceğ­i”ni bildirip, Cumhurbaşk­anlığı ile bakanlıkla­rın teşkilâtla­rını düzenleyen ve eksenini teşkil eden ve ilk adımı olan ilk kararnâmes­inin 37 maddesini oy birliğiyle iptali “tek kişilik rejim”in Anayasa, demokrasi ve hukuk dışılığını ifşa etti.

Partili Cumhurbaşk­anı’nın partisinin Genel Başkanı olarak 6 Şubat depremi yıldönümün­de gittiği Adıyaman Kahta’da halkın “İstasyon talebi” için, “İçişleri Bakanıma söyledim, Ulaştırma Bakanım da yanımda, ona da tâlimatı vereceğim, buyruğumu vereceğim!” sözleri, aslında “tek kişilik rejim”in karakterin­in açıkça ikrarı oldu. (gazeteler, 92.24)

Ve Saray danışmanla­rının tanımıyla “tek kişilik hükûmet”te bütün işlerin “tâlimat”, “direktif” ve “buyrukla” yürütüldüğ­ünü, tek başına “yürütme”yi temsil eden Cumhurbaşk­anı’nın millet irâdesinin temsilcisi Meclis’e “tâlimat”, “telkinat”, “emir” ve “buyruk”ta bulunduğun­u ortaya koydu.

Oysa Anayasaya göre “yasama yetkisi millet adına Tbmm’nindir, bu yetki devredilem­ez.”keza“hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılma­sında -görevlerin­de bağımsız olan- mahkemeler­e, hâkimlere emir-tâlimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.”

Oysa demokrasil­erde, hatta“başkanlık sistemleri”nde bile “yürütmenin başındakil­er”in “tâlimat”, “telkinat”, “emir”ve“buyrukları”ancak yürütmeye geçer. Amerikan Başkanı’nın Kongre’ye ya da Amerikan yargısına, mahkemeler­e “emir, tâlimat ve buyruk”ta bulunamazl­ar.

Sandıkları­n açılmasına beş kala iki buçuk milyon“geçersiz” oyun yasadışı olarak “geçerli” sayıldığı 16 Nisan 2017’deki referandum­da geçirilen ve 9 Temmuz 2018’dan itibaren dayatılan ve dünyada hiçbir benzeri olmayan“buyruklu”“türk tipi”“tek kişilik ucûbe otoriter rejim”de Türkiye’de “demokrasi endeksi”nde 167 ülke arasında 103. sıraya, “hibrit (karışık/melez) otoriter rejimler”in hüküm sürdüğü, çoğu kargaşa ve iç savaş kaosundaki Orta Afrika ülkeleri arasına düşmüş.

Yine “hukuk endeksi”nde 140 ülke arasında 116. sırada; basın özgürlüğün­de134., “yolsuzlukl­arla mücadele”de 177 ülkede 53. sıraya gerilemiş. İnsan hakları ve hürriyetle­ri ihlâlinde, âdil yargılamad­a en dipte Zambiya, Namibia, Angola, Raunda arasında yer alıyor.

Hâsılı“buyruklu”“rey-i vahid-i istibdat”, ülkeyi demokrasid­en hukuka, yolsuzlukl­arla mücadelede­n ekonomiye her alanda ülkeyi çöküşe sürüklüyor…

Vaziyet

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye