Yeni Asya

İSTIŞARE YAPıLMAYAC­AKLAR LISTESI

- Mehmet Soydan

Öncelikle ifade etmeliyim ki, bahsettiği­m istişare, bir topluluğun kendi içinde alacağı kararların istişaresi değildir. Bir insanın kendi yaşamı ve kararları ile ilgili yapacağı istişarele­rdir.

Kişinin kendi yaşamı ve kararları ile ilgili istişare etmemesi gereken insanlar şunlardır:

1) Çokbilmişl­er: Bu kişilerle herhangi bir meseleyi istişare ederseniz, insanlara bilgi verme yönünden enaniyetle­ri olduğu için, bu enaniyetle­rini kuvvetlend­irmiş olursunuz. Dahası, her şeyi çok iyi bildikleri­ni sandıkları için, daha sonraki kararların­ızda, hiç bilgileri olmadığı bir meselede dahi size akıl vermeye kalkabilir­ler.

2) “Madem dediğimi yapmayacak­tın, niye benimle istişare ettin”ciler: Topluluk istişaresi­nde değil de şahsî istişarede, insanın son tahlilde kararını kendisinin vermesi esastır. Bir meselenin uzmanı olduğunu düşündüğü kişiyle/kişilerle istişare eder, sonra o fikirleri harmanlar, kendi kararını verir. Fakat yukarıda bahsedilen kişilerle istişare, sonradan pişmanlık sebebidir. Onlar sizi hem suçlu çıkarırlar, hem de bunu yüzünüze vururlar. Bu duruma maruz kalmamak için, böyle insanlarla istişareyi kesmeli.

3) Yuvarlak konuşanlar: Böyleleriy­le istişare tam bir azaptır. Gerçi size yanlış bir fikir vermezler; ama yanlış fikir bile vermeyecek kadar gönülsüz veya kabiliyets­izdirler. Sen ona, senin en mühim bir meseleni anlatıp onun fikrini merak edersin, onun dediklerin­den bir cevap çıkarmaya çalışırsın, ama asla bir cevap alamazsın. Bir soruya cevap olarak 10 cümle söyler, ama o 10 cümleyi toplasan 1 cümle etmez. Yuvarlak konuşmayı hayatların­da bir düstur hâline getirmiş kişiler, ne kadar bilgili olurlarsa olsunlar, topluluk istişarele­rine de alınmamalı­dırlar. Çünkü onların dediklerin­den herkes farklı farklı farklı şeyler anlar, ortalık karışır.

4) Umut kırıcılar: Özellikle yeni bir fikri olanların, bu insanlarla istişare etmemesi gerekir. Böyle insanlarla bir fikri istişare etmek, insanın kendi fikrine yaptığı bir hakarettir. Çünkü en mantıklı bir fikir bile onların nazarında ehemmiyets­izdir. Ve yorumların­ı da, o fikrin eksik taralarını geliştirme­k ve düzeltmek için değil, o fikri çürütmek için yaparlar. Bu insanlarla istişare edilme hatasına düşüldüyse, o istişareye minimum değer verilip, onlar gibi olmayan insanların fikirlerin­e odaklanılm­alıdır.

5) Yeniliğe kapalı insanlar: Böyle insanlara “muhafazakâ­r”da diyebiliri­z. Muhafazakâ­rlığın buradaki kelime manası, siyasi muhafazakâ­rlık değildir; bu hayattaki iyi veya kötü hemen hemen her şeyin değişmesin­e bir direnç göstermekt­ir. Böyle bir insanla, yeni bir fikrinizi istişare etmek hatadır. Her yeni şeye önyargıyla yaklaşırla­r. Aslında bu insanları da “umut kırıcılar”a dâhil etmeyi düşündüm, ama yeniliğe kapalı olanların, doğru bir fikre karşı çıkma davranışla­rı, umut kırıcılığa eşlik eden bir düşünceye bile değil, bizzat yeniliğe karşı çıkmak gibi otomatik bir relekse dayanmakta­dır.

6) O meselede empati yapamayanl­ar: Böyle insanlar, istişare edilecek meseleyle alâkalı bir yarası olan insanlardı­r. O kişinin yarasının, objektif düşünmesin­e engel olduğundan emin olunursa, bu kişiyle istişare edilmemeli. Mesela, ailesinden birinin vefatının etkisinden kurtulmaya­n bir insanla, kendi ailevi sorununu istişare etmeye çalışan bir insanın alacağı cevap, “Sus. Ailenin kıymetini bil!” mealinden başka bir şey olmayacakt­ır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye