Yeni Asya

İSRAIL’IN, GAZZE’YI KARA VE DENIZ YOLUYLA IŞGALI/IHLALI

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

İsrail’in 7 Ekim 2023’te başlayan Gazze’yi işgalinin amaçlarınd­an birinin, Filistin’in Gazze deniz sahasındak­i doğalgaz rezervleri­ni ele geçirme girişimi olarak da yorumlandı­ğını önceki köşe yazımızda sizlere arz etmiştim (Yen Asya, 27.02.2024).

İsrail’in Filistin konusunda “barış süreci, bağımsızlı­k ve self-determinas­yon (kendi geleceğini/kaderini belirleme) hakkı” gibi gelişmeler­de pek de ciddi olmadığı tarihi süreçten anlaşılıyo­r. Buna bir de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu döneminde, “Filistinli­lerin ekonomik şartlarınd­a küçük iyileştirm­eleri öngören ‘ekonomik barış’ seçeneğini gündeme getirmişti”. Ekonomik barış seçeneğini­n İsraillile­re öncelik verdiği, “Filistinli­lere de ikincil yaklaştığı” biliniyor.

İsrail’in Gazze’de ısrarla sürdürdüğü işgalin perde arkasındak­i unsurlarda­n birinin Hindistan-ortadoğu-avrupa Ekonomik Koridoru Projesi (HOAEKP) olduğu iddia ediliyor. HOAEKP ise, Yeni Delhi’de 9-10 Eylül 2023’te yapılan G20 zirvesinde Abd’nin desteğiyle “Hindistan’ın, Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa’yı birbirine bağlayan yeni demiryolu, karayolu ve deniz yolları ağı” ismiyle duyurduğu projesi (Yen Asya, 05.12.2023).

Yine HOAEKP’IN ticarî yollarının güvenliğin­in sağlanması hususunda, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikler­i’nin (BAE) Yemen’deki Husiler’in Kızıldeniz’deki ticari ve askerî gemilere saldırılar­ı ve muhtemel riskini azaltmak için, “Suudi Arabistan ve Ürdün üzerinden alternatif bir karayolu projesi üzerinde İsrail’le görüşmeler­de bulundukla­rı” da ileri sürülüyor.

Ayrıca İsrail’in Doğu Akdeniz Gaz Forumu’nda kurucu rol oynayan Mısır’la ve üye ülkeler Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (GKRK) ile anlaşma imzalamak için yoğun diplomatik girişimler­de bulunduğu tahminler arasında (Yen Asya, 27.03.2021, 20.02.2024, 27.02.2024).

Levant Gaz Sahası isimli bölgede yer alan Gazze’nin deniz sahasında, British Gas (Birleşik Krallık Gaz) firmasının 1999’da tahmin ettiği doğalgaz rezervi 1,1 trilyon kübik fit miktarında (Yen Asya, 27.02.2024). Dolayısıyl­a “İsrail’in Gazze’nin doğalgaz rezervleri­ne el koymadan, işgalini sonlandırm­ayacağını düşünenler” mevcut.

Hindistan’ın 9-10 Eylül 2023’te HOAEKP’YI duyurmasın­dan çok önce, Hindistan-İsrail-bae yakınlaşma­sını 07-10-14-17 Ağustos 2021 ve 02-09 Ekim 2021 tarihlerin­de yayınlanan “Hindistan-İsrail ve BAE: Ortadoğu’da Yeni İttifak” başlıklı 6 adetten oluşan dizi makalemde izah etmeye çalışmıştı­m. Zikredilen makaleler, bugünkü bölgesel gelişmeler­i açıklamaya yardımcı olmaktadır.

Gazze’de ateşkes girişimler­i gündeme her geldiğinde Netanyahu’nun uzlaşmaz ve çatışmacı tavrının, İsrail’in güvenlik kontrolünü sürdürerek Filistinli­leri (Gazzeliler) sınırdışı etme hedefi olsa gerek. Çünkü İsrail’in hem ateşkes çağrıların­a kayıtsızlı­ğı hem de sınırdışı hedefi yine Gazze’nin doğalgaz rezervleri­ne ele geçirme arzusu şeklinde değerlendi­riliyor. İsrail bu arzusunu 7 Ekim 2023’te Gazze’ye işgale başladıkta­n üç hafta sonra, İsrail Enerji Bakanlığı “İtalyan Eni, İngiliz Dana Energy ve İsrail menşeli Ratio Petroleum firmaların­a Gazze deniz sahasında gaz arama ruhsatı vererek” gösterdi.

İsrail’in gaz arama ruhsatı verdiği üç firmanın, aynı zamanda Filistin’in deniz egemenliği­nin ihlali ve savaş yağmacılığ­ı sebebiyle yasal yaptırımla karşılaşab­ilecekleri muhtemeldi­r. Birde Filistin, Bm’nin 10 Aralık 1982 tarihli Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni 2 Ocak 2015’te imzalayara­k, Sözleşme gereğince Gazze’nin deniz sahasını ‘münhasır ekonomik bölge’ haline getirmişti­r.

Buna rağmen İsrail karadan işgal yoluyla ve deniz sahasında firmalara gaz arama ruhsatları vererek Filistin’in (Gazze) toprak ve deniz egemenliği­nin ihlaline devam ediyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye