Yeni Asya

Tramvayın 110 yıllık geçmişi

İstanbul’da raylı sİstem serüvenİ, o Dönemlerde 1 mİlyon nüfus yoğunluğu ve toplu ulaşım İhtİyacı nedenİyle osmanlı padİşahı abdülazİz’İn İznİ İle Başladı. elektrİklİ tramvaylar İLK Kez 1914 tarİhİnde hİzmete GİRDİ.

-

ilk kez 20 Şubat 1914 tarihinde Karaköy-ortaköy hattında çalışmaya başlayan elektrikli tramvaylar, 110 yıllık geçmişiyle toplu ulaşım yükünü taşımayı sürdürüyor. 1966 yılı öncesinde sefer yapan tramvaylar­dan üçü günümüzde “Nostaljik Tramvay” adıyla Taksim-tünel güzergahın­da hizmet veriyor. Kentte raylı sistem serüveni, o dönemlerde 1 milyona yaklaşan nüfus yoğunluğu ve toplu ulaşım ihtiyacı nedeniyle Osmanlı Padişahı Abdülaziz’in izni ve imtiyazıyl­a 30 Ağustos 1869 tarihinde “Dersaadet Tramvay Şirketi”nin kurulmasıy­la başladı.

Atlı TRAMVAYLAR Çalıştırıl­dı

Şehirde atlı tramvaylar­ın kullanılma­sı için daha rahat ray döşenmesi amacıyla Tophane-beşiktaş güzergahın­daki Arnavut kaldırım taşları kaldırıldı. Yerlerine parke taşlarıyla beraber raylar konuldu. Tophane Meydanı’nda 31 Temmuz 1871’deki açılışla Azatkapı-beşiktaş arasında hizmet vermeye başladı. Halkın yoğun talep göstermesi sebebiyle Eminönü-sirkeci-beyazıt-aksaray ile Aksaray-yedikule arasında da yeni hatlar kuruldu. Hızla yaygınlaşt­ırılan hatlarda 430 at ve 45 tramvayla toplu ulaşım hizmeti verildi. Balkan Savaşı’nın 1912 yılında başlamasıy­la atlı tramvay hizmeti veren şirketin bütün atları, devlet tarafından satın alınıp ordu hizmetinde kullanıldı. Kısa bir aranın ardından 1913 yılında Silahtarağ­a’da elektrik fabrikasın­ın kurulması üzerine elektrikli tramvaylar­a geçiş süreci başladı.

KADıKÖY-HASANPAŞA Seferlerİ 1966’da Kaldırıldı

Kentte 11 Şubat 1914’de tramvaylar­a ilk elektrik verilirken 20 Şubat 1914 tarihinde ise Karaköy Meydanı’nda törenle elektrikli tramvay Karaköy-ortaköy hattında ilk seferini yaptı. Elektrikli tramvay, daha sonra

Galata Köprüsü’nden geçti. Süreç içerisinde, Üsküdar-kısıklı, Bağlarbaşı-haydarpaşa, Üsküdar-haydarpaşa, Fenerbahçe­bostancı-moda hattı, Fatih-edirnekapı ile Bağlarbaşı-karacaahme­t tramvay hatları kuruldu. Elektrikli tramvaylar­ın, özellikle 1930’dan itibaren kentte toplu ulaşım için taksilerin, otobüsleri­n ve dolmuşları­n kullanılma­ya başlamasıy­la, hızlı gitmediği ve trafiği aksattığı yönündeki gerekçeler öne sürüldü. Bu nedenle Avrupa Yakası’nda 12 Ağustos 1961, Anadolu Yakası’nda ise 3 Ekim 1966 tarihinde son seferini yaptı. Bırakılan son iki hat Üsküdar-kadıköy ile Kadıköy-hasanpaşa seferleri de 14 Kasım 1966’da kaldırıldı.

24 Yıllık Aradan Sonra elektrİklİ TRAMVAYA dönüş

Daha sonra 1966 yılı öncesi işletmede hizmet veren tramvay araçlarınd­an kullanılab­ilir durumda olan üçü yenilenip 24 yıllık aradan sonra “Nostaljik Tramvay” adıyla 29 Ocak 1990’da Taksim-tünel güzergahın­da yolcu taşımaya başladı. T1 Kabataş-bağcılar Tramvay Hattı’nda Aksaraybey­azıt 13 Haziran 1992, Sirkeci-beyazıt 10 Temmuz 1992, Aksaray-topkapı 29 Aralık 1992, Topkapı-zeytinburn­u kısmı 10 Mart 1994, Sirkeci-eminönü kısmı 20 Nisan 1996, Eminönü-fındıklı kısmı 30 Ocak 2005, Fındıklı-kabataş kısmı 29 Haziran 2006, T2 hattı olarak Zeytinburn­ubağcılar kısmı 16 Eylül 2006’da hizmet vermeye başladı. T1 ve T2 hattı da 3 Şubat 2011’de birleşti. İstanbul’da günümüzde Kabataş-bağcılar başta olmak üzere T3 Kadıköy-moda Tramvay Hattı, T4 Topkapı-mescid-i Selam Tramvay Hattı ve T5 Eminönü-alibeyköy Tramvay Hattı İstanbullu­lara hizmet veriyor. Elektrikli tramvay haricinde raylı sistem olarak 10 metro hattı ile Karaköy-beyoğlu Tarihi Tünel Füniküler Hattı dahil olmak üzere 3 füniküler hattı daha kente hizmet veriyor. ISTANBUL -aa

 ?? ?? İstanbul’da günümüzde Kabataş-bağcılar hattında günde binlerce insana hizmet veriliyor.
İstanbul’da günümüzde Kabataş-bağcılar hattında günde binlerce insana hizmet veriliyor.
 ?? Fotoğraf: Muhsin Arslan - aa ?? Bilecik'in Pazaryeri ilçesi Kınık köyünde yaşayan çömlek ustası Salim Yaşar, 68 yıldır sürdürdüğü mesleğini okullarda verdiği eğitimle gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor.
Fotoğraf: Muhsin Arslan - aa Bilecik'in Pazaryeri ilçesi Kınık köyünde yaşayan çömlek ustası Salim Yaşar, 68 yıldır sürdürdüğü mesleğini okullarda verdiği eğitimle gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye