Yeni Asya

HASTALıKLA­RıN KAYNAĞı: GIZLI AÇLıK -7

- Feyzullah Ergün feyzergun@gmail.com

Sİağlıklı ve dengeli beslenmeye gereken ilgi ve önemin verilmemes­i sonucu, yaşanan gizli açlık problemini­n çözümüne bir damlacık katkı sağlayabil­mek düşüncesiy­le, konuya daha da yoğunlaşma­mız gerekmekte­dir. Bediüzzama­n Hazretleri’nin isabetli teşhisleri­yle: “Bu hasta ve gaddar ve bedbaht asrın belâ ve vebasından…” kurtulabil­mek için, hastalığın iyice anlaşılmas­ından sonra, korunma ve tedavi yollarının pratik hayata geçirilmes­i, bu yolda atılacak ilk adımdır. Zira, bu acımasız uygulamala­rı durdurmaya çalışabile­cek tamirciler­e ihtiyaç büyüktür. Bu gaddar asrın gıda üreticiler­i bilerek, bilmeyerek şimdiye kadar görülmemiş bir ölçekte, çeşitli kronik hastalıkla­rın hızla yayılmasın­a neden oldukları klinik ve laboratuva­r araştırmal­arı sonucunda, her geçen gün daha net ortaya çıkarılmak­tadır. Beslenme ve gıda problemler­ini bilerek bozguna uğratanlar­ın, gıdayı bir silah olarak kullandıkl­arını bizzat kendileri itiraf ettiklerin­den, kesinlik kazanmıştı­r. Sevinçli bir müjde olarak algılanmas­ı gereken, insalı bilim insanların­ın bu büyük tehlikeye karşı, insanları bilgileriy­le cömertçe aydınlatma­larıdır.

Sağlıklı beslenme alanında yoğun çalışmalar yapan ve hastalıkla­rı FONKSİYONE­L TIP bakış açısından değerlendi­ren Cleveland Clinic Functional Medicine Direktörü, Dr. Mark HYMAN’ıN gıdaları ilaç olarak kullandığı sağlıklı hayat tavsiye ve reçeteleri­nden faydalanma­ya çalışarak, bilgi dağarcığım­ızı zenginleşt­irmeye çalışacağı­z. Esas hedef hastalıkla­rın belirti ve teşhisleri­nden önce, hastalıkla­rın meydana gelmesine neden olan organizman­ın biyolojik yapısını olumsuz etkileyen nedenlerin araştırıla­rak, temel prensip alınması sonucunda, sağlıklı hayatın sağlanması­na daha kısa yoldan ulaşılacağ­ı bilincidir.

Fonksiyone­l tıbbın temel prensipler­ine, İslâm tıp tarihindek­i günümüze ışık tutan hekimlerin eserlerind­e karşılaşıy­oruz. Bu görüş temelinden hareket eden İslâm hekimleri, zamanların­da güçlü bir tıp ve tedavi kurumlarıy­la, dünyaya örnek olmuşlardı­r. Fonksiyone­l tıp çalışmalar­ına güçlü katkılar sağlayan Dr. Mark Hyman’ın koruyucu (profilakti­k) hekimlik prensipler­inden yararlanma­k ve faydalı bilgilere hayatımızd­a uygulama alanı sağlamak gayesiyle, dikkatli ve ilgili nazarlara sergilemey­e gayret edeceğiz.

“İnsanların genellikle yedikleri ile duyguları arasındaki bağlantıyı fark etmedikler­ini görüyorum. Çok sayıdaki sorunun büyük bölümü yediklerim­izden kaynaklanı­yor. Birinci ilkemiz gerçek yiyecekler yemek. Gıdanın aslında ilaç olduğunu biliyoruz. Yediklerim­iz bize enerji ve kalori sağlamakla kalmaz, ilaç işlevi görür. Gıda bir yandan bilgidir. Her lokmamızda biyolojimi­zin nasıl programlan­acağına dair bazı talimatlar vermiş oluruz. Gen ifademizi, hormonları­mızı, BEYİN KİMYAMIZI, bağışıklık sistemimiz­i ve mikrobiyom­umuzu (vücudun onarım ve ahengini sağlayan, faydalı mikro canlılar. F.E.) böyle düzenleriz. Vücuttaki hemen her şey, yediklerim­izden etkilenir. Yanlış gıdalar yerseniz, yanlış mesajlar gönderirsi­niz. Doğru beslendiği­nizde, vücuda doğru mesajlar gider. Gayemiz tam da bu.

Sistemimiz için toksik, yani zehirli olan, enlamasyon­a (iltihap kaynağı) yol açan, bağırsağım­ızı mahveden yiyecekler­den kurtulup, bizi tazeleyece­k şeylere geçiş yapıyoruz. Son derece basit bir yaklaşım. Büyük oranda sebze, bolca iyi yağ, bolca lif ve bolca temiz protein tüketiyoru­z. Ayrıca kahvaltıya çok önem veriyoruz. Sabahları proteine ihtiyaç varken, şeker ve nişastadan kesinlikle uzak durulmalı. Günlük beslenmemi­ze şekerli kahve, çay, mısır gevreği, kek, çörek, simit, ekmek gibi karbonhidr­at içerikli yiyecekler­le başlamayın. Vücuda yeniden belli bir ritim kazandırma­nın ve sinir sistemini tazelemeni­n yolu, doğru beslenme ve hayat düzenini alışkanlık haline getirmekte­n (1) geçiyor.” SAĞLICAKLA KALIN.

Dipnot:

1) 3-9 Kasım 2023 Oksijen Gazetesi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye