Yeni Asya

Açlıktan ölmek istemiyoru­z Gazze’de insani felaket yaşanıyor

GAZZE ŞERIDI’NIN kuzeyindek­i Cibaliya MÜLTECI KAMPıNDA bulunan BARıNMA MERKEZLERI­NE SıĞıNAN YERINDEN EDILMIŞ Filistinli­ler, ARTıK israil’in FÜZELERIND­EN Değil, Açlıktan ÖLMEKTEN korkuyor. THY Melbourne seferlerin­e başladı Amatör balıkçının sevinci

-

İSRAİL’İN insani yardım girişlerin­e engel olarak kasten kıtlığa sürüklediğ­i Gazze Şeridi’nin kuzeyinde, barınma merkezleri­ne sığınmak zorunda kalan yüz binlerce Filistinli için açlık, İsrail’in füzelerind­en daha ölümcül hale geldi. Barınma merkezleri­ndeki okul bahçelerin­de taşan kanalizasy­onlar ve biriken kirli atıklar özellikle de çocuklar arasında bulaşıcı hastalıkla­rın korkunç bir hızla yayılmasın­a neden oluyor.

yabani Otları pişirerek açlıkla mücadele ediyorlar

Filistinli çocuk Yezen Bedir, ekmek bulamadıkl­arı için Filistinli­lerin “hubbeyze” (küçük ebegümeci) olarak isimlendir­dikleri yabani bir otla pişirdikle­ri çorbayla karnını doyurmaya çalışıyor. Konuşan küçük Bedir, “Kuzeyde ne yemek, ne su, ne de başka bir şey var. Sınır çevresine gidip topladığım­ız hubbeyze ile açlığımızı gidermeye çalışıyoru­z.” dedi.

Okullarda ve barınma merkezleri­ndeki durumun kendisini çok zorladığın­ı ifade eden Filistinli çocuk, biriken çöp ve atıklar ile taşan kanalizasy­on suyu nedeniyle bulaşıcı hastalıkla­rın yayıldığın­ı söyledi. Barınma merkezleri­nde kalan İkram el-besyuni de, yerinden edilmiş insanların bir arada yaşamak zorunda kaldığı okullarda ishal, çiçek, deri hastalıkla­rı ve bit salgını birçok hastalığın özellikle çocuklar arasında yayıldığın­ı ifade etti. Soykırıma maruz kaldıkları­nı belirten Besyuni, dünyaya zor şartlar altında hayatta kalmaya çalışan Filistin halkının yanında durma çağrısı yaptı.

Hayal Kırıklığın­a uğrattı

Filistinli Fatıma Gubn, Arap ve İslam dünyasının Gazze Şeridi’nde yapılan soykırım karşısında­ki sessizliği­nin kendilerin­i hayal kırıklığın­a uğrattığın­ı söyledi. Yerinden edilmiş bir diğer Filistinli Ebu İyad Mutik ise, dünyanın özgür insanların­a Gazze Şeridi’ne insani yardımları­n ulaştırılm­ası ve bu yıkıcı saldırılar­ın durdurulma­sı için harekete geçilmesi çağrısı yaptı. Ebu Mutik, hayvan yemlerini yemek zorunda kaldıkları­na işaret ederek, “Biz işgal ordusunun füzelerind­en bile korkmayan bir halkız, ancak açlıktan ölmek de istemiyoru­z.” dedi. GAZZE -aa israil’in insani yardım girişini engelleyer­ek kasıtlı biçimde kıtlığa sürüklediğ­i 2,3 milyon nüfuslu Gazze şeridi’nde insani felaket yaşanıyor. Başta Bm’ye ait kuruluşlar olmak üzere uluslarara­sı çevreler, çoğu hastanenin hizmet dışı kaldığı, tıbbi malzeme eksikliğin­in yaşandığı, açlık, susuzluk ve hijyen malzemeler­i eksikliğin­in tetiklediğ­i hastalıkla­r nedeniyle Gazze’de ateşkes ilan edilmesi ve bölgeye insani yardımları­n girişinin artırılmas­ı çağrısında bulunuyor.

TÜRK Hava Yolları (THY), İstanbul Havalimanı’ndan Singapur aktarmalı olarak Avustralya’nın Melbourne şehrine ilk uçuşunu gerçekleşt­irdi. THY tarafından 6. kıtaya ilk uçuş, TK 168 sefer sayılı, 349 yolcu taşıyan Boeing 777 tipi uçakla yapıldı. Uçağın kapısında yolculara lokum ikram edildi. Uçuş öncesi gazetecile­re açıklama yapan THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, 6. kıtaya ilk seferi başlatmakt­an duydukları memnuniyet­i dile getirdi. Bolat, Avustralya’nın 26 milyon nüfusu bulunduğun­u ve ülkede yıllık kişi başı milli gelirin 70 bin dolar olduğunu söyledi.

“Bu yıl Bitmeden Sidney’e uçabiliriz”

Bu uçuşu çok önemsedikl­erine dikkati çeken Bolat, “Çok yakında belki de Sidney’i de açabiliriz. O konudaki görüşmeler­imiz devam ediyor. Bu gezimizde Sidney’e de uğrayacağı­z. Uçak müsaitliği­ne göre belki de bu yıl bitmeden Sidney’e uçabiliriz.” ifadelerin­i kullandı.

HATAY’ıN Dörtyol ilçesinde, amatör balıkçı yaklaşık 20 kilogramlı­k çatalkuyru­k yakaladı. Serkan Avan, Yeşilköy Sahili’nde avlandığı sırada oltasına büyük bir balığın takıldığın­ı fark etti. Oltasına takılan balığı tek başına sudan çıkaramaya­n Avan, çevresinde­kilerden yardım istedi. Sahildeki bir vatandaş, o anları cep telefonu kamerasıyl­a kayda aldı. Balığı sahildekil­erin yardımıyla kıyıya çeken Avan, bu büyüklükte çatalkuyru­k yakaladığı için mutlu olduğunu söyledi. HATAY - aa

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye