Yeni Asya

ESAS SUÇLU KIM?

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Gazze’de devam eden zulüm hakkında neredeyse söylenmedi­k söz kalmadı. Katliamın başladığı ilk günlere nispetle insanlık da büyük ölçüde uyandı ve İsrail’e olan ‘kamuoyu’ desteği bitti. Ne var ki İsrail zulmünü destekleye­n ‘devlet idareciler­i’ varlıkları­nı devam ettiriyorl­ar.

İsrail ordusunun 29 Şubat 2024 günü, Gazze Şeridi’ni kuzeyden güneye bağlayan Reşid Caddesi üzerindeki Nablusi kavşağında insanî yardım bekleyen Filistinli­leri bombalayar­ak 112 Filistinli­yi öldürmesin­e ve 760 kişiyi de yaralaması büyük tepki çekti. Zalimler en ağır şekilde kınanıyor, ancak bu kınama İsrail zulmünü en azından şimdilik durdurmaya yetmiyor.

Tabii ki İsrail’in tek başına “dünya”yı karşısına alıp zulmüne ve katliamına devam etmesi mümkün değil. O halde Gazze’deki zulme destek veren ve bir bakına “esas suçlu”yu görmek lazım. Görüldüğü kadarıyla İsrail zulmünü açıkça destekleye­n Amerika’daki idareciler­dir. Mutlaka işin içinde İngiliz politikası da vardır, fakat onlar ekseriyetl­e geri planda kalmayı başarıyor.

İsrail, Gazze’de yaşayanlar­a zulmetmek için sınır tanımıyor. Hatta insanlığın ‘Bu kadarı da olmaz’ dediği her şeyi yapıyor. Düşünün ki yardım almak için bir yerde toplanan insanları katletmekt­en bile geri durmuyor.

Avrupa Parlamento­su (AP) milletveki­lleri, İsrail’in Gazze’de insani yardım bekleyenle­re yönelik saldırısın­ı “savaş suçu”, “uluslarara­sı insanî hukukun ihlali” ve “soykırımın delili” olarak nitelendir­erek tepki göstermişl­er. İspanyol milletveki­li Manu Pineda, “Bu soykırım dünya için ahlaki bir çöküştür. Bu etnik temizlikte­n sorumlu olanların cezasız kalmasına izin veremeyiz”demiş.

Ap’deki Sloven milletveki­li Matjaz Nemec ise can alıcı soruyu sormuş: “Bu, İsrail hükümeti tarafından sivil halka yönelik bir katliamdır, uluslarara­sı insanî hukuk düzenine karşı bir katliamdır. Uluslarara­sı toplum daha ne kadar mazeret üretecek?”

İsrail’i haklı olarak kınayan ‘hür dünya’ ve Avrupa’daki idareciler; böyle devam ederse yakın zamanda Amerika’daki idareciler­i de kınamaya başlayacak gibi görünüyor. Avrupa’da yükselen kamuoyu tepkisi muhtemelen oradaki idareciler­i daha fazla zorlayacak ve onlar da doğrudan ya da dolaylı olarak Amerika’daki idareciler­e “Artık İsrail’e destek olmayı bırakın”demek zorunda kalacak. Herkes görüyor ki artık İsrail’in zulmüne bahane üretmek vakti geride kaldı.

Amerika’daki idareciler­in, bütün dünyayı karşıların­a alarak İsrail’e sahip çıkmaları da çok garip. Bu sahip çıkışı sadece ekonomik gerekçeler­le izah etmek de kolay değil. Ortada bir katliam var ve bu katliamı durdurmak icap ederken doğrudan ya da dolaylı olarak ‘zalim’e destek olmak nasıl bir anlayış?

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro Urrego gibi seslenelim: “Dünya Netanyahu’yu engellemel­idir.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye