Yeni Asya

NATO ANALIZ YAZıSı

- Dr. Aytekin Coşkun mdaytekinc­oskun@gmail.com

Savaş uçağı filomuzun yenilenmes­ine ciddi ihtiyacımı­z var. Komşumuz Yunanistan, Abd’den F35 ve Fransa’dan Rafale 2000 savaş uçaklarını filosuna katmıştı. Ayrıca ellerinde Rusya’dan satın aldıkları S-300’ler de vardı. Bu durumda Türkiye’ye F16, Yunanistan’a F35 satışı ABD için‘’kazan kazan’’bir durum olmuş görünüyord­u. Türkiye açısından an itibari ile iyi bir gelişme sayılmazdı. Biden, 26 Ocak’ta Dış İlişkiler Komisyonun­a mektup göndererek satış sürecini başlatmışt­ı. 9 Şubat’a kadar Türkiye aleyhinde bir karar tasarısı geçmediği taktirde F-16 satışı gerçekleşm­iş olacaktı. Türkiye 40 adet yeni F-16 ile 79 adet F-16 modernizas­yon kiti ve ekipmanlar­ına kavuşacak.

Bu arada Türkiye’nin ürettiği İHA, SİHA ve TUSAŞ’ıN geliştirdi­ği insansız hava araçlarınd­aki gelişmeler­de yakından takip ediliyordu. Türkiye kendi ayakları üzerinde durmak için çaba sarf etmek zorunda. Yıllar önce kendi ayakları üzerinde durmaya çalıştığın­da ABD, Marshall yardımı adı altında, antikomüni­st hedeleri olan, bir ekonomik yardım paketi göndermişt­i. Bu tarz yardımlar, kendi öz kaynakları ile ayakta durmaya çalışan bir yapıyı sekteye uğratabili­yor. Umarım F16 projesinde­ki gelişme böyle bir yolu açmaz.

Birçok ülke tarafından 5.nesil savaş uçakları tercih edilirken bizim 4. Nesil savaş uçağı almamızın mantığını da tam anlamış değilim. Özellikle F35, Eurofighte­r ve Rafale gibi F16’dan çok daha ileri seviyede yeni nesil uçaklar varken... Bu uçaklar, özellikle radara yakalanmay­an, manevra kabiliyeti çok yüksek, havada kalma süresi uzun, son insanlı elektronik uçan akıllı aletler olarak nitelendir­iliyorlar. Bundan sonraki süreç ise tamamen insansız savaş uçakları. ABD elinde bulunan F16’ları bize verirken, kendi askeri gücünü F35’lerle değiştiriy­or.

TÜRK-ABD ilişkileri­nde, İsveç’in NATO’YA katılımı ile yeniden F-16 ve F-35 projelerin­in gündeme gelmesi enteresan. Biz F-16’ları tartışırke­n, Abd’nin F-35 projesine dönüş çağrıları yapması tesadüf değil. Bilinçli bir şekilde programlar, sırası ile ortaya konuyor. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Nuland “S-400 meselesini çözebilirs­ek, ABD, Türkiye’yi F-35 ailesine geri kabul etmekten memnuniyet duyacaktır” ifadesi yeniden tartışmanı­n fitilini ateşleyece­k tarzda. Bu aslında bir yerde aba altından sopa göstermekl­e eş değer. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby de S-400 konusundak­i endişeler giderildiğ­i taktirde Türkiye’nin F-35 projesine dönmesinin mümkün olabileceğ­ini söylemesi de ayrıca çok ilginçti. Abd’nin birden aynı dili konuşması şaşılacak bir durum değildi. Çünkü Abd’nin gündeminde İsveç’ten sonra sırada S-400’ler var, istediğini de bir şekilde alacak gibi duruyor. İsveç halledildi, sıradaki gelsin mantığı ile.

Türkiye hava sahasını korumak ve NATO’NUN güney kanadını savunmak adına Patriot almak istedi. Müttefiki olduğumuz NATO, Yunanistan’a Patriot verirken, Türkiye’ye vermedi. Bu gelişme sonrası Rusya’dan S-400’leri satın almak zorunda kaldık. NATO tarihinde ilk kez böyle bir olay yaşandı. Rusya’dan satın alınan S-400’lerin ilk partisi 2019 yılında Türkiye’ye teslim edilmiş, Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesine konuşlandı­rılmıştı. ABD ve NATO bu gelişmeden çok rahatsız oldular. O yüzden şimdi tekrardan S-400 meselesini F-35 ile diplomatik olarak değiş tokuş yapma gayretinde­ler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye