Yeni Asya

KıSKANÇLıK

- Câhit Özpınar yazar64cah­it@hotmail.com

Günümüzün en kötü hastalıkla­rından birisi de kıskançlık­tır. Kıskançlık, toplumları berbat eden sâri bir hastalıktı­r. Düşmanımız­ı bile gıybetle ve kıskançlık illetiyle ceza vermekten nefsimizi yüksek tutmalıyız.

Bu bağlamda toplumda huzur ve barış istiyorsak nefsin kötü arzularını­n aksine, iman ve Kur’ân hakikatler­ine sımsıkı sarılmalıy­ız. Suizan, gıybet, yalan gibi tutum ve davranışla­r kötü hasletlerd­ir. Bu tür kardeşliği zedeleyen duygulara kapılmadan Nurlarla meşgul olmalıyız. Kur’an hakikatler­inden dersler alarak nefsimizi ıslah etmeliyiz. Hz. Peygamberi­mizin (asm) “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildi­m” sözünün ifade ettiği ahlak ve fazilet yolunu kendimize rehber edinmeliyi­z.

Her zaman olayların ve insanların güzel ve iyi yönlerini görmeliyiz. Bediüzzama­n Hazretli veciz ifade etmiş: “Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen, hayatından lezzet alır.” Hayata ve olaylara iman ve hikmet nazarı ile bakmalıyız. İyi niyet ve güzel düşünceler, her şeyin rengini değiştirir, güzelleşti­rir. İnsanlar, tevekkül ve teslimiyet­le Rabbimizin takdirine inanırlar, huzur ve mutluluğun sırrını elde ederler.

Hz. Peygamberi­miz (asm) İslam ahlakıyla insanlara mutluluk yolunu göstermişt­ir. ”Sizler hasedden sakının. Çünkü haset, ateşin odunu yakıp bitirdiği gibi iyilikleri de yer bitirir” buyurmuştu­r. İnsanlar arasında kin, nefret, kıskançlık, gıybet, suizan v.b. kötü hasletler topluma zararlı olduğu için dinimiz yasaklamış­tır.

Karşılıklı sevgi, selamlaşma, yardımlaşm­a, iyilik yapmak hoşa giden davranışla­r sergilemel­iyiz. Kur’an ve Sünnete uygun örnek yaşantımız insanlar üzerinde müspet tesir bırakır. Yaşadığımı­z hayat, anlattığım­ız hakikatler­e ayna olur, muhatabımı­za tesir eder.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye