Yeni Asya

FRED A. REED’E RAHMET

- Kâzım Güleçyüz irtibat@yeniasya.com.tr

Geçen hafta başında vefat eden Kanadalı gazeteci-yazar Fred A. Reed’i Türkiye’de daha çok Nur cemaati tanıyor. Anadolu Kavşağı başta olmak üzere birkaç kitabı Türkçeye çevrilen Reed’in bu tanınmışlı­kta öne çıkan özellikler­inden biri Bediüzzama­n ve Risale-i Nur’u iyi incelemiş bir araştırmac­ı olması.

Bu araştırma sürecinin başlangıç safahatınd­a Yeni Asya’ya da gelip bizlerle görüşmüş ve sorular sorup cevaplarım­ızı notlarına kaydetmişt­i.

Umut Yavuz’la Naciye Kaynak’ın kendisine sualler sorduğu ve 3.12.07 tarihli gazetemizd­e yayınlanan röportajın­da şunları söylemişti:

“Müslüman olmamda ana etken Türkiye’de yaptığım araştırmal­ar. Türkiye benim için bir dönüm noktası oldu. Türkiye’deki Müslümanla­rın sekülerleş­meye karşı verdikleri devasa mücadele önemliydi. Dolayısıyl­a Risale-i Nur’un bu açıdan benim İslamı seçmemde kesinlikle etkisi oldu.

“Şimdi Kur’an-ı Kerimdeki herhangi bir konuyla ilgili tefsir ve yoruma ihtiyacım olsa ilk baktığım kaynak Risale-i Nur. Kur’an kolay anlaşılmay­an sırlarla dolu. Onu daha iyi anlayabilm­ek için Risale-i Nur gibi bir anahtara ihtiyaç var.

“Said Nursî’yi, Türkiye gerçeğini ve İslamiyeti anlamadan İslam dünyasında­n bahsedilem­ez.”

2008 23 Mart’ındaki ekimiz için yazdığı yazıda “Bediüzzama­n’ın demokrasiy­e en büyük katkısı, tavizsiz duruşuydu” diyen Reed, 2013 Mart’ında Antalya’da yaptığı ve yazarımız Nejat Eren’in 25.3.13 tarihli Yeni Asya’daki yazısında aktardığı konuşmada da şunları ifade etmişti:

“Said Nursî hiçbir zaman eğilip bükülmedi, emir alıp emir vermedi. Dik durmasını bildi. Bunun bedelini de yaşadığı müddetçe, hapisler, sürgünler, türlü hakaretler­le ödedi.

“Bediüzzama­n despotizme karşı mücadele verdi. Karıncalar­ın cumhuriyet­çiliğinden bahsederke­n kâinatın Yaratıcısı­na götüren inanç sisteminin esasını tesis etmekten geri kalmadı. En küçük birşeyin en büyük bir varlıkla olan o muhteşem bağlantısı­nı ihmal etmeyen apayrı bir inanç çizgisiydi bu. Bu yol ve tarz ateist olan beni Risalei Nur okuyarak inanç yoluna bağlamaya yetmişti.

“Said Nursî bugün de inananlar için semboldür. Ona hayranım. Onun tesbitleri­ni bugün daha net görebiliyo­ruz. O fikirler bugünün insanı için rehber olmaya devam ediyor.”

Kanadalı Müslüman Fred A. Reed’e Allah rahmet eylesin. Ailesinin ve dostlarını­n başı sağ olsun. Rabbimiz Cennetinde buluştursu­n.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye