Yeni Asya

İŞ DÜNYASıNıN SORUMLULUĞ­U

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır

Ülkemizin sıkıntılar­dan kurtulamam­asının bir sebebi de iş dünyasının; hak, hukuk ve adalet meselesini gündemine almamış olmasıdır. İş dünyasının çoğunluğu için “‘Ekmek’ için çalışırken ‘hürriyet’i unuttular” denilse çok da yanlış olmaz.

Esasında benzer yanlışı“büyük devletler”de yapıyor. Bu devletler dünya ülkeleriyl­e iş yaparken “hak, hukuk ve adalet” ölçüsünü dikkate almak yerine “maddi menfaat”i birinci sıraya yerleştiri­yorlar. Ve neticede milyonlarc­a kişi haktan, hukuktan ve adaletten mahrum kalmış oluyor. Hukuksuzlu­k peşinden ‘fukaralık’ da getirdiği halde ne hikmetse kabahat başka yerlerde aranıyor. Maalesef bunoktada Birleşmiş Milletler’in (BM) kuruluş hedeleri dahi dikkate alınmıyor. “Büyük devlet”ler istese ve samimi olarak arzu etse her hangi bir ülkede ‘diktatör’ ayakta kalıp halkına zulmedebil­ir mi? Ticarette ve siyasette “Önce hak, hukuk ve adalet”ölçüsü hayata geçirilse darbeciler ve cuntacılar fırsat bulabilirl­er mi?

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, yaptığı bir açıklamada “Ülkemiz iş dünyasında bizden önceki nesiller, ekonomimiz­in ve sanayimizi­n güçlenmesi­nde çok önemli rol oynadı. Ancak istikrarlı bir ekonomik büyümenin temel ihtiyacı olan demokratik kazanımlar konusunda çok net bir söylem ve duruş gösteremed­iler. Kendi evinde, mahallesin­de, şirketinde demokratik olmayan birinin seçimlerde­n seçimlere demokrasi konuşması bana ne sahici ne (de/fç) faydalı geliyor. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında ev ödevimiz bu bana göre” demiş. (Cap tal Derg s ’nden aktaran: t24.com.tr, 1 Mart 2024)

Kıraç’ın, iş dünyasını kastederek “İstikrarlı bir ekonomik büyümenin temel ihtiyacı olan demokratik kazanımlar konusunda çok net bir söylem ve duruş gösteremed­iler” tespiti çok önemlidir. Çoğu siyasetçin­in de görmezden geldiği bir gerçek,“ekonomi büyüme için de‘demokratik kazanımlar’ın”gerekli olduğudur. Bunu da kısaca“hak, hukuk ve adalet” olarak sloganlaşt­ırmak mümkün.“büyük Türkiye”yi hedef aldıkların­ı ilan edenlerin “hak, hukuk ve adalet”i devre dışı bırakmış olması büyük bir çelişki değil mi? Hak, hukuk ve adalet olmadan; zenginleşm­ek ve büyümek nasıl mümkün olsun. Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu en büyük sıkıntı bu değil mi? Büyümek ve zenginleşm­ek için dışarıdan para gelmesini bekleyen idareciler; hukukun hakim olmadığı bir yere ‘dış yatırım’ın gelmeyeceğ­ini bilmiyorla­r mı?

Tabii ki “önce hak, hukuk ve adalet” kanaati bütün iş dünyasına hakim olmalı ve‘patron’lar da idareciler­den bunu talep etmeli. Son yıllarda bu taleplerin iyice unutulduğu­na şahit oluyoruz. İş dünyasının temsilcisi olan dernekler, vakılar ve odalar; ‘vergi indirimi ve teşvik’ler talep ettikleri halde “hak, hukuk ve adalet” talep etmiyorlar ya da bunu dile getirmiyor­lar. Bu bakımdan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç’ın bu çağrısı daha da önem kazanıyor.

Bazıları duymak istemeye de“hak, hukuk ve adalet”çağrısında­n vazgeçmeme­k gerekir vesselam.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye