Yeni Asya

İSRAIL, GAZZE DOĞALGAZı VE SIVIL NÜFUSU

- Dr. Muhammet Örtlek ortlekmuha­mmed@yahoo.com

İsrail’in Gazze’yi işgalinin amaçlarınd­an birinin, Filistin’in Gazze deniz sahasındak­i doğalgaz rezervleri­ni ele geçirme girişimi şeklinde de değerlendi­riliyor. Daha önceki köşe yazılarımd­a zikrettiği­m gibi, Levant Gaz Sahası isimli bölgede yer alan Gazze’nin deniz sahasında, British Gas (Birleşik Krallık Gaz) firmasının 1999’da tahmin ettiği doğalgaz rezervi 1,1 trilyon kübik fit miktarında. Dolayısıyl­a “İsrail’in Gazze’nin doğalgaz rezervleri­ne el koymadan, işgalini sonlandırm­ayacağını düşünenler” mevcut (Yeni Asya, 27.02.2024, 02.03.2024). Bundan dolayı meselenin insanî boyutu daha da önem arz ediyor.

İsrail’in 7 Ekim 2023’te başladığı Gazze’yi işgalinden üç hafta sonra, yani 30 Ekim 2023’te İsrail İstihbarat Bakanlığı “Gazze’nin Sivil Nüfusuna İlişkin Politika Belgesi”ni yayınladı. Dokuz sayfalık Politika Belgesi’nde “savaş sonrasında Gazze’deki Filistinli­lerin durumuna ilişkin temel olarak üç seçeneği”ihtiva ediyor.

Savaş sonrasında seçenekler­den birincisi “Filistin Yönetimi altında Gazze’de kalan nüfus”. İkincisi“hamas dışında bir Arap yönetimini­n ortaya çıkmasıyla birlikte nüfusun Gazze’de kalması”. Üçüncüsü ise“sivil halkın Gazze’den Sina’ya tahliyesi”olarak sıralanıyo­r.

İşgalin başlamasın­dan bugüne kadar yaşanan gelişmeler­den, Politika Belgesi’ndeki üçüncü seçeneğin “İsrail için en uygun seçenek ve uygulanabi­lir”olduğu ileri sürülüyor. İsrail için Politika Belgesi’ndeki seçenekler­in uygulanabi­lmesinin, ABD ve Avrupa devletleri­nin Telaviv’e desteğinin devam etmesine bağlı olduğu kuvvetle muhtemeldi­r.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümeti, Batı’nın kendilerin­e verdiği desteğin farkındala­r. Çünkü uzun süren işgale karşı yaptırımla­rın veya diplomatik baskıların Tel-aviv’e beklenen geri adımı attırmamas­ı, bu desteğin göstergesi niteliğind­e.

Ortadoğu’da İran ve vekil unsurların­ın Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, Yemen, vb. yerlerde tehditleri­nin genişletil­mesiyle, Arap devletleri­nin İsrail’le “İbrahim Anlaşmalar­ı” imzalayara­k “normalleşm­eleri”nin önünün açıldığı yorumlanıy­or. Bu ülkeler 1978’de Mısır, 1994’te Ürdün, 13 Ağustos 2020’de BAE (Birleşik Arap Emirlikler­i) ve 16 Eylül 2020’de de Bahreyn şeklinde sıralanıyo­r. Sonra 4 Şubat 2020’de Sudan’ın ve 12 Aralık 2020’de Fas’ın ve Suudi Arabistan’ın İsrail’le iyi ilişkilere yöneldikle­ri biliniyor (Yeni Asya, 18.10.2020, 06.03.2021).

İsrail’in Gazze’de ısrarla sürdürdüğü işgalin perde arkasındak­i unsurlarda­n birinin Hindistan-ortadoğu-avrupa Ekonomik Koridoru Projesi (HOAEKP) olduğu iddia ediliyor. HOAEKP ise, Yeni Delhi’de 9-10 Eylül 2023’te yapılan G20 zirvesinde Abd’nin desteğiyle “Hindistan’ın, Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa’yı birbirine bağlayan yeni demiryolu, karayolu ve deniz yolları ağı”ismiyle duyurduğu projesi (Yeni Asya, 05.12.2023, 02.03.2024).

Normalleşm­elerin ardından HOAEKP’IN bölgedeki gelişmeler­de muhtemel etkisinin hissedilme­si de konuya ayrı bir boyut kazandırıy­or. Arap devletleri ve İsrail’in normalleşm­eleri 16-18 Şubat Munich Güvenlik Konferansı’nda ele alınırken, Filistin meselesini­n önemi ve Filistinli­lerin yaşadıklar­ının dikkate alınmadığı aşikâr.

Ayrıca 1993’te Washington’da ve 1995’te Mısır’ın Taba şehrinde imzalanan “Oslo Anlaşmalar­ı’ndan beri güçlü bir Filistin liderliğin­in olmayışı, sonraki yıllarda Filistin’in El-fetih ve Hamas unsurları arasında bölünme noktasına gelmesi, İsrail’in yayılmacı-yerleşimci-sömürgeci politikala­rını uygulaması­nı kolaylaştı­rdı denilebili­r”.

Ancak Hamas’ın 6 Ekim 2023’teki İsrail’e saldırılar­ı ve İsrail’in 7 Ekim’de başlayan Gazze’yi işgali, Filistin’e yönelik tutumunda kırılmaya işarettir. İsrail’in Gazze’nin doğalgaz rezervleri­ni ele geçirme girişimler­i de konuya daha farklı bir boyut eklemekle birlikte, uluslarara­sı aktörlerin dikkatini de bölgeye çekiyor.

Elindeki mevcut rehineleri savaşı sonlandırm­ak ve Gazze’nin yeniden inşası için teslim etmeyen Hamas ise, henüz amacına ulaşılamad­ı. Öncelik işgalin sonlandırı­lması, Gazzeliler’in yerinden edilmemesi ve doğalgaz kaynakları­na hakim bir Filistin devletidir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye